Ανακύκλωση

Η ανακύκλωση μπαίνει πλέον για τα καλά στη ζωή των δημοτών.

Η Πάτρα βαδίζοντας στα πρότυπα των μεγάλων Ευρωπαικών πόλεων, έχει ξεκινήσει δυναμικά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης, αποβλήτων συσκευασίας, αλουμινένιες, γυάλινες, χάρτινες, πλαστικές συσκευασίες, αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, μπαταριών και συσσωρευτών.

Με στόχο την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και ενέργειας τη μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν στο χώρο της υγειονομικής ταφής και κατ΄ επέκταση τη μερική επίλυση του προβλήματος την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος από την ανεξέλεγκτη διάθεση επικίνδυνων ουσιών και υλικών.
Ανακύκλωση είναι η επεξεργασία υλικών που, αν και προορίζονται για απορρίμματα, διατηρούν μέρος της αξίας τους και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, ωφελώντας το περιβάλλον και την οικονομία.

Το όφελος από την ανακύκλωση είναι η μείωση της ρύπανσης από τα απορρίμματα και συνίσταται στην ελάττωση του όγκου των απορριμμάτων και στην περιβαλλοντικά φιλική επεξεργασία και διάθεσή τους. Η ταφή των απορριμμάτων δεν αποτελεί πλέον πανάκεια λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των κινδύνων ρύπανσης των εδαφών και του υδροφόρου ορίζοντα. Η μόνη λύση είναι η ευρεία ανακύκλωση των απορριμμάτων.

Με την ανακύκλωση γίνεται εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας.
Ενδεικτικά η συλλογή και η επαναχρησιμοποίηση ενός τόνου ανακυκλώσιμου αλουμινίου ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 50 τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ενώ η ανακύκλωση 1 τόνου χαρτιού σώζει 17 δένδρα. Τα οφέλη της ανακύκλωσης δεν περιορίζονται μόνο στο περιβάλλον αλλά η βιομηχανία ανακύκλωσης και εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων είναι από τους πλέον αναπτυσσόμενους κλάδους και γίνεται σημαντική εξοικονόμηση πόρων επομένως επέρχεται οικονομική ανάπτυξη.

Ο Δήμος Πατρέων υλοποιεί τα παρακάτω προγράμματα:


Α) Πρόγραμμα ανακύκλωσης – Μπλέ Κάδοι

Πάνω από 2500 μπλέ κάδοι έχουν τοποθετηθεί σε όλη των έκταση του Δήμου Πάτρας.

Στους κάδους αυτούς μπορούν οι Δημότες να εναποθέτουν κάθε είδος ανακυκλώσιμου υλικού:

· αλουμινένια κουτάκια από αναψυκτικά, μπύρες κ.λ.π.

· σιδερένιες κονσέρβες από γάλα, τρόφιμα κ.λ.π.

· γυάλινα μπουκάλια κάθε είδους.

· Πλαστικά μπουκάλια νερού, αναψυκτικών, απορρυπαντικών, τροφίμων κ.λ.π.

· Χαρτοκιβώτια, χάρτινες συσκευασίες υγρών προιόντων από χυμούς και γάλατακαθώς και έντυπο χαρτί ( εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία).

Όλα τα υλικά αυτά τα συγκεντρώνουμε στους μπλέ κάδους οι οποίοι είναι σε συγκεκριμένη θέση για να εντοπίζονται εύκολα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε:

· Να έχουμε αδειάσει εντελώς τις συσκευασίες φροντίζοντας να μην

έχουν υπολείμματα.

· Να ρίχνουμε τα υλικά ανακύκλωσης χύμα στους μπλέ κάδους και όχι

μέσα σε δεμένες πλαστικές σακούλες.

· Να μη ρίχνουμε άλλα σκουπίδια στους μπλέ κάδους της ανακύκλωσης.

Ειδικά οχήματα συλλογής αδειάζουν τακτικά το περιεχόμενο των μπλέ κάδων και μεταφέρουν τα υλικά στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών του Δήμου Πατρέων. Εκεί τα συλλεγόμενα υλικά διαχωρίζονται, συμπιέζονται και δεματοποιούνται και αποστέλλονται στις αντίστοιχες βιομηχανίες προς αξιοποίηση – ανακύκλωση.

Β) ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε.

Εναλλακτική διαχείρισης των αποβλήτων ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Ο Δήμος Πατρέων συμμετέχει οργανωμένα και στην Ανακύκλωση των Ηλεκτρονικών Συσκευών. Οι πολίτες πρέπει να κατανοούν πλήρως τη σπουδαιότητα του, παραπάνω προγράμματος γιατί προστατεύουμε το περιβάλλον από τις πολύ βλαβερές ουσίες που βρίσκονται σήμερα ανεξέλεγκτες παντού, ακόμη εξοικονομούμε πρώτες ύλες για την παραγωγή νέων προϊόντων, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας.

Ζητούμε την ενεργό συμμετοχή όλων των Δημοτών.

Όταν μια μεγάλη ηλεκτρική συσκευή, (κουζίνα, ψυγείο, πλυντήριο, τηλεόραση κ.λ.π.) πάψει πια να λειτουργεί και την αντικαταστήσετε με καινούρια πρέπει να ειδοποιήσετε το Δήμο για να παραλάβει την παλιά σας συσκευή προς ανακύκλωση. (Προσοχή! Μην τη βγάζετε στο πεζοδρόμιο αν δεν είστε σίγουροι ότι θα την πάρει ο Δήμος. Μόνο μέσω του Δήμου οι συσκευές προωθούνται προς ανακύκλωση.)

Για τα σημεία περισυλλογής για τις μικρότερες συσκευές που έχουν χαλάσει (computer, σκούπα, ψηστιέρα, κλιματιστικό κ.λ.π ) και θέλετε να τις ξεφορτωθείτε καθώς επίσης και για τις μικρότερες μη χρήσιμες συσκευές σας (τηλέφωνο, σεσουάρ, τοστιέρα, κ.λ.π.)
Η συμμετοχή σας στην υλοποίηση του προγράμματος είναι καθοριστική και εύκολη συμβάλει δε ουσιαστικά στη νέα αντίληψη για εμάς και τα παιδιά μας, για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων.