Στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που διεξάγεται σήμερα Δευτέρα 17 και αύριο Τρίτη 18 Οκτώβρη με θέμα «Αλλαγή του Καλλικράτη – Νέο μοντέλο Οργάνωσης και Διοίκησης του Κράτους» θα συμμετέχουν ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη.

Στο συνέριο, θα συζητηθεί το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, του Καλλικράτη 2. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο βαθαίνει τον αντιδραστικό ρόλο της Τοπικής Διοίκησης. Δήμοι και Περιφέρειες, Δημοτικές Επιχειρήσεις και Σύνδεσμοι εξοπλίζονται με νέο θεσμικό πλαίσιο, για να συνδράμουν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο τις ανάγκες τις κερδοφορίας και τις ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Ως Δημοτική Αρχή αντιπαλέψαμε και αντιπαλεύουμε τον πρώτο Καλλικράτη, γιατί ήταν εχθρικός προς το λαό και αντιδραστικός ως προς τη μορφή του. Θυμίζουμε ότι με την εφαρμογή του Καλλικράτη μειώθηκε η κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους πάνω από 62% και αυξήθηκε κατακόρυφα το ποσοστό των εσόδων από δημοτικά τέλη, με άμεσο αρνητικό αποτέλεσμα την αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών.

Την ίδια θέση έχουμε και για το νέο αντιλαϊκό κυβερνητικό νομοσχέδιο, τον ''νέο'' Καλλικράτη, που κινείται στην ίδια κατεύθυνση.

Απαιτούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργιά των δημοτικών υπηρεσιών σε απορρίμματα, πράσινο κ.λπ.

Απαιτούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους. Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά κεντρικών κυβερνητικών αρμοδιοτήτων στην Τοπική Διοίκηση, γιατί αυτό σημαίνει τελικά μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού. Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία, κάθε έμμεση φορολογία.

Να ανατραπεί το νομικό πλαίσιο που καθιστά Δήμους και Περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Διεκδικούμε σχεδιασμό και υλοποίηση σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο υποδομών και μηχανισμών Δημόσιας Προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές – σεισμούς – άλλες καταστροφές από καιρικά φαινόμενα –ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα. Ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα στους βασικού κοινωνικούς τομείς, Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας.