Ανακοινώσεις Δημοτικών Παρατάξεων

Στο «κόκκινο» του Πελετίδη ο Δήμος Πατρέων

σπιράλ: Προτεραιότητα του Δημάρχου το κόμμα του, όχι η Πάτρα

31-1-2021

Αμέτρητες κινήσεις του Δημάρχου Πατρέων την περασμένη εβδομάδα απέδειξαν (και πάλι) πως προτεραιότητά του δεν είναι η υπηρέτηση του αιρετού ρόλου του αλλά η λειτουργία του ως κομματικό στέλεχος και η προώθηση των συμφερόντων του κόμματός του. Θα ήταν κωμικό, αν δεν ήταν άδικο και επικίνδυνο για την πόλη. Θα ήταν γραφικό, αν δεν ήταν ασέβεια προς την Πάτρα και τους δημότες της.

Την Τετάρτη ο Δήμαρχος Πατρέων αντιμετώπισε το δημοτικό συμβούλιο (ξανά) ως τοπικό παράρτημα του Κοινοβουλίου, αγορεύοντας επί ώρα επί ιδεολογικών θεμάτων και πολιτικών προσεγγίσεων, που δεν σχετίζονταν με ταθέματα της ημερήσιας διάταξης. Κατά τη συνήθη πρακτική του μάλιστα, δέχτηκε τη συζήτηση στο όργανο κοινωνικών και πολιτικώνθεμάτων που δεν αφορούν τους πατρινούς δημότες, ως δημότες.

Την Πέμπτη ο Δήμαρχος Πατρέων υποστήριξε συλλαλητήριο φοιτητών στην Πάτρα, παρόμοιο με αυτό της προηγούμενης εβδομάδας στο οποίο και συμμετείχε. Κορωνο-πορείες, δίχως τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας και με αιτήματα άσχετα με τη λειτουργία της πόλης και πέρα από τη δημαρχιακή του ιδιότητα. Ώρες και δράσεις αφιερωμένες στις κομματικές εμμονές και όχι στην πόλη.

Την Παρασκευή ο Δήμαρχος Πατρέων αντιπαρατέθηκε μέσω δελτίων τύπου μεκυβερνητική βουλευτή του νομού μας. Αντί να συνεργαστεί για το καλό του δήμου και να αναζητήσει κοινό τόπο και στήριξη, πρόταξε τις ιδεολογικές διαφορές και δημιούργησε άλλη μια αφορμή για στείρα αντιπαράθεση με ανέξοδο λαϊκισμό.Και ένα ακόμα θέμα της Πάτρας –η αξιοποίηση της περιοχής του Ριγανόκαμπου- παραπέμφθηκε στις καλένδες.

Και τα παραδείγματα δεν έχουν τέλος.Δυστυχώς η Πάτρα βρίσκεται στο… «κόκκινο» της κομματικής γραμμήςΠελετίδη και πληρώνει ακριβό τίμημα.Και αυτό είναι ένα κόκκινο που και κοστίζει και διαρκεί.

Το πότε θα βγει από το κόκκινο της πανδημίας ο Δήμος Πατρέων, θα το κρίνουν οι υγειονομικές συνθήκες, οι λοιμωξιολόγοι και οι αποφάσεις της πολιτείας –ελπίζουμε σύντομα. Από το κόκκινο των δημαρχιακών επιλογών και τακτικών, όμως, μπορεί να βγει μόνο αν ο ίδιος ο Δήμαρχος το επιλέξει –κάτι για το οποίο δεν είμαστε πολύ αισιόδοξοι.

Αλλιώςθα κληθούν να τον βγάλουν οι Πατρινοί δια της ψήφου τους, μόνο που ως τότε –τώρα πλέον ξέρουμε: τον Οκτώβριο του 2023- υπάρχει πολύς ακόμα πολιτικός χρόνος. Και ως τότε η Πάτρα στις δημαρχιακές επιλογές θα έρχεται, δυστυχώς, δεύτερη.

Ώρα Πατρών: Επιστολή στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

30-1-2021

Την ακόλουθη επιστολή απέστειλε ο επικεφαλής της Ώρας Πατρών Γιώργος Ρώρος προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

" Στο δημοτικό συμβούλιο την 27/1/21 η παράταξή μας Ώρα Πατρών κατέθεσε ψήφισμα για το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης αλλά και της προσβλητικής εκφοβιστική συμπεριφοράς.

Το θέμα δεν συζητήθηκε λόγω της προχωρημένης ώρας και παρακαλούμε να έρθει ως θέμα συζήτησης στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο, για να ληφθεί απόφαση για τη σύσταση της δημοτικής επιτροπής ισότητας στο δήμο μας όπως ορίζει η εγκύκλιος.

Επιπλέον θέλουμε να μας ενημερώσετε σε τι ενέργειες έχει προχωρήσει ο Δήμος και ο Κοινωνικός Οργανισμός για την απομάκρυνση των Ρομά από το κτίριο στον κεντρικό μόλο επί της Αγίου Νικολάου δίπλα από το χώρο αναψυχής για παιδιά, που έχουν παράνομα καταλάβει πλέον του ενός χρόνου.

Συμπολίτης μας κατήγγειλε τις προηγούμενες μέρες, ότι δέχτηκε επίθεση σε παρατήρηση που έκανε, επειδή βανδάλισαν δημοτική περιουσία (κοινόχρηστα ποδήλατα)."

Γρ. Αλεξόπουλος: Λαός και Κολωνάκι στην ίδια μοίρα στα Δημοτικά Τέλη του 2021

28 - 1 - 2021

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων, η Δημοτική Αρχή έφερε προς ψήφιση τη μείωση των Δημοτικών Τελών για το έτος 2021 κατά 10%. A υτή είναι μια θετική εξέλιξη στη λογική της αναγκαιότητας μείωσης των τελών που είχαν προτείνει οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στην αντίστοιχη συνεδρίαση για το έτος 2020 και την οποία η Δημοτική Αρχή της Πάτρας είχε αρνηθεί να υιοθετήσει. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που δεν ψηφίσαμε τότε τα συγκεκριμένα τέλη.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η παράταξή μας τόσοδια της Κατερίνας Σολωμού (η οποία αναπλήρωνε τον επικεφαλής της, Γρηγόρη Αλεξόπουλο) όσο και δια του εισηγητή του θέματος, Φώτη Δημακόπουλου, συναισθανόμενη το γεγονός ότι τα λαϊκά στρώματα είναι αυτά που πλήττονται περισσότερο, ζήτησε ο καθορισμός των Δημοτικών Τελών για το 2021 να γίνει σε γεωγραφικές ζώνες με βάση τις αξίες γης που υπάρχουν σε κάθε περιοχή, και όχι οριζόντια, στον αστικό ιστό της Πάτρας.

Ζητήσαμε ουσιαστικά την προσαρμογή των Δημοτικών Τελών στα οικονομικά δεδομένα των πολιτών, θεωρώντας ότι δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν πολίτες περιοχών όπως π.χ. τα Ζαρουχλέικα, το Ψαροφάι, τοΖαβλάνι, ο Άγιος Γεώργιος Λάγγουρακλπ, τα ίδια Δημοτικά Τέλη με την Ηρώων Πολυτεχνείου ή με τα Ψηλά Αλώνια και την περιοχή πέριξ της Πλατείας Γεωργίου.

Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, η οποία διατυμπανίζει ότι είναι υπέρμαχος των δικαίων των λαϊκών στρωμάτων, αρνήθηκε να υλοποιήσει αυτό το άκρως λογικό αίτημα προκειμένου να αρθεί η αδικία της οριζόντιας επιβολής τελών, με αποτέλεσμα οι λαϊκές γειτονιές να πληρώνουν τα ίδια με τις περιοχές όπου κατοικούν πολίτες με μεγαλύτερη οικονομική άνεση.

Αυτή η άρνηση ήταν και ο λόγος που η παράταξή μας δεν ψήφισε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για τα Δημοτικά Τέλη, εφόσον παρά τις εκκλήσεις μας αρνήθηκε να προσαρμόσει προς τα κάτω τα τέλη στις λαϊκές συνοικίες.

Ναπολέων Τριανταφυλλόπουλος: Συμφωνεί ο κ. Δήμαρχος με το Δημοτικό κυνοκομείο στο Ριγανόκαμπο;

26 - 1 - 2021

Η περιοχή του Ανατολικού Διαμερίσματος είναι μια υποβαθμισμένη περιοχή οι κάτοικοι της οποίας προσδοκούν επί χρόνια την ανάληψη πρωτοβουλιών και την ανάπτυξη υποδομών που θα αναστρέψουν αυτό το απογοητευτικό δεδομένο.

Πριν από τέσσερα χρόνια καλλιεργήθηκαν από την πλευρά του Δήμου Πατρέων προσδοκίες αναστροφής της κατάστασης, όταν μπήκαν μάλιστα ακόμη και μπουλντόζες στο χώρο του πρώην σκουπιδότοπου στον Ριγανόκαμπο, για τη διαμόρφωση- όπως έλεγαν τότε- ενός νέου πάρκου: του Ανατολικού Πάρκου της Πάτρας.

Στην πορεία οι δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής ξεχάστηκαν με το πρόσχημα των εμπλοκών ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Κάτι που δεν φαίνεται να απασχόλησε καθόλου τη Δημοτική Αρχή σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στις παρεμβάσεις της στο Νότιο Πάρκο της Πάτρας, στον Κόκκινο Μύλο και αλλού.

Προφανώς η Δημοτική Αρχή έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά για τις περιοχές της πόλης και θεωρεί ότι υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών. Για τους μεν πρώτους διακινδυνεύει παρεμβάσεις ακόμη και ενάντια στο νόμο, όπως λέει η ίδια, για τους δε δεύτερους πάει αυστηρά με το γράμμα του νόμου και με τον τύπο του.

Για αυτό και η υποβάθμιση του Ανατολικού Διαμερίσματος της Πάτρας συνεχίζεται και το Ανατολικό Πάρκο παραμένει όνειρο απατηλό, ενώ ο καταυλισμός των Ρομά εξακολουθεί να παραμένει στην ίδια άθλια κατάσταση με όλες τις γνωστές συνέπειες που έχει αυτό για τη ζωή των Ρομά και των κατοίκων της περιοχής και καμία ουσιαστική παρέμβαση δεν έχει γίνει για την αναβάθμιση της περιοχής.

Ενόψει λοιπόν και της νέας συζήτησης που έχει ανοίξει σχετικά με τη δημιουργία κυνοκομείου σε έκταση στην περιοχή του Ριγανόκαμπου, καλούμε τη Δημοτική Αρχή της Πάτρας να απαντήσει δημόσια αν είναι σύμφωνη ή όχι με αυτή την εκδοχή και αν εκτιμά ή όχι ότι κάτι τέτοιο θα συμβάλει στην αναβάθμιση που είχε υποσχεθεί στους κατοίκους του Ανατολικού Διαμερίσματος.

Ναπολέων Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Πρωτεύουσα ξανά!»

Τεχνικό πρόγραμμα με όραμα και προοπτική

28-1-2021

Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα που κατέθεσε η δημοτική αρχή με το αρχαίο ρητό «επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως». Αυτό γιατί αποτελεί πιστή αντιγραφή του τεχνικού προγράμματος του 2017 έως 2020 (παράδειγμα μετατροπή Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου σε εκθεσιακό-μουσειακό χώρο, ανάπλαση Πλ. Γεωργίου & Γεροκωστοπούλου και κατεδάφιση 10ου Λυκείου Πατρών κ.α.). Άλλωστε η αποτυχία ομολογείται από τους ίδιους στο τεχνικό πρόγραμμα της ενότητας Παραλίας. «Το πρόγραμμα του 2021 θα κινηθεί σύμφωνα με το 2020 αφού έτσι και αλλιώς τίποτα από το προηγούμενο δεν έχει γίνει»!

Ενώ η χώρα μας ζει την ύφεση από τα μνημόνια και στην συνέχεια του αστερισμού της πανδημίας, ένα πρόγραμμα φιλόδοξο και οραματικό θα μπορούσε να δώσει προοπτική στην πόλη. Με έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα θα εξασφαλίζαμε νέες θέσεις εργασίας. Η δημιουργία του διαδημοτικού φορέα για τη διαχείριση του νερού καταρχήν προς όφελος των πολιτών, παράλληλα θα έδινε ανάταση στη βιομηχανική ζώνη με νέες επενδύσεις, που φέρνουν νέες θέσεις εργασίας. Η επιτάχυνση των οδικών αξόνων, ο σιδηρόδρομος, το εμπορικό τμήμα, το λιμάνι μπορούν να δώσουν ώθηση. Η απορρόφηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» (Α. Τρίτσης), χρηματικών πόρων μπορούν να προσδώσουν ευημερία στην πόλη. Η βιώσιμη αστική ανάπλαση, το παραλιακό μέτωπο, το Καρναβάλι, οι πολιτιστικές υποδομές (ΑΣΟ, Παλαιά Σφαγεία), το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου θα πρέπει άμεσα να αξιοποιηθούν και να αποτελέσουν εργαλεία ανάπτυξης. Η χάραξη νέων αναπτυξιακών δρόμων απαιτεί κοινωνικές συνοχές, ευρύτητα αντιλήψεων, πολιτικού ρεαλισμού-σχεδιασμού και συννενόησης αλλά είναι και θέμα δημοκρατίας, δικαιοσύνης, εμπέδωσης αισθήματος αλληλεγγύης και ασφάλειας. Η οριζόντια μείωση κατά 10% των οικιακών & επαγγελματικών τελών μας βρίσκει σύμφωνους ως προς την ελάφρυνση, ωστόσο οφείλουμε να θυμίσουμε ότι η ίδια δημοτική αρχή τριπλασίασε το 2015 τα τέλη για τις περιοχές του Ρίου, Αραχωβίτικα, Αγ. Βασίλειου, Ακταίου από 0,6 σε 1,80 για να τα μειώσει τελικά σε 1,08. Θεωρούμε όμως ότι δεν αξιοποιείται ο νόμος «Κλεισθένης» που εκτός από γενικούς συντελεστές προβλέπει και τη χρήση ειδικών συντελεστών για να εξομαλύνει τις αδικίες. Όταν πραγματοποιείς οριζόντια μείωση είναι άδικη. Με το ίδιο συντελεστή ανά τετραγωνικό μέτρο φορολογείται η βίλλα των 500 τ.μ. με τη γειτονική κατοικία των 50 τ.μ. στα Προσφυγικά. Με ίδιο συντελεστή, η κεντρική καφετέρια θα πληρώσει το ίδιο ακριβώς με το καφενείο της λαϊκής συνοικίας, έχοντας το ίδιο εμβαδόν. Αυτό είναι κοινωνικά άδικο και πολιτικά απαράδεκτο.

Η πρόταση που καταθέσαμε και ψηφίσαμε είναι:

- Να οριστούν ειδικοί συντελεστές για να αρθούν οι προαναφερόμενες αδικίες.

- Μείωση επαγγελματικών τελών κατά 20% (όταν εκτός από κλειστές επιχειρήσεις υπολογίζεται ότι η μείωση τζίρου ανέρχεται σε 40%).

- Μείωση τελών στο Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ) σε 2 ευρώ ανά τ.μ.

- Απαλλαγή από το ΤΑΠ για τις ευπαθείς ομάδες

Με δυο καπέλα

* Του Πέτρου Ψωμά

25-1-2021

Όσοι διαθέτουν δύο ή περισσότερα καπέλα (καπέλα = ρόλοι) έχουν δύο κύριες δυσκολίες να αντιμετωπίσουν: Πρώτον, κάθε φορά που τοποθετούνται δημόσια να αποσαφηνίζουν ποιο καπέλο φοράνε. Δεύτερον και απαιτητικότερο, να επιλέγουν πώς, στα κρίσιμα θέματα, να ιεραρχούν σωστά τους πολλαπλούς τους ρόλους. Όχι, δυο καπέλα σε ένα κεφάλι δεν γίνεται να ισορροπήσουν.

Με προβλημάτιζε ανέκαθεν το παραπάνω, γιατί είχε πάντοτε πολλές κρεμάστρες η καπελοθήκη μου. Και με απασχολεί ακόμα περισσότερο από όταν –δύο χρόνια πριν- αποφάσισα να ασχοληθώ με την αυτοδιοίκηση, από ρόλο επικεφαλής. Κι ακόμα κι όταν αμφιταλαντεύομαι μπροστά στο πορτοκαλί καπέλο του σπιράλ, οι συνεργάτες μου με συμβουλεύουν άριστα, πού, πώς και πότε να το φορώ ή να το βγάζω. Ναι, (και) σε αυτό νιώθω ευλογημένος και ευτυχής.

Μόνο από την τοπική(!) αυτοδιοίκηση αν αντλήσω παραδείγματα, γίνεται νομίζω κατανοητό το σκεπτικό μου. Σκεφτείτε να είσαι Δήμαρχος αλλά ταυτόχρονα και κομματικό στέλεχος, θέλει μαεστρία να αλλάζεις τα καπέλα. Κι αν είσαι επικεφαλής παράταξης και έχεις κι άλλο ρόλο θεσμικό; Αν είσαι τάχα ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος αλλά η παράταξή σου έχει αυστηρή κομματική γραμμή; Όχι, ούτε ψύλλος στον κόρφο τους.

Ε, λοιπόν, παρακολούθησα το βράδυ του Σαββάτου την Τελετή Έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2021. Όχι από την πλατεία Γεωργίου όπως κάθε χρόνο, ως καρναβαλιστής. Ούτε από τα θεωρεία του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων», ως δημοτικός σύμβουλος Δήμου Πατρέων. Την είδα τηλεοπτικά, από απόσταση, με ψυχραιμία, με ενδιαφέρον. Χωρίς καπέλο. Ούτε καν με το καπέλο του Πατρινού, τουλάχιστον έτσι προσπάθησα.

Σήμερα όμως, ώρες μετά, με απόλυτη συναίσθηση του πόσο προσεκτικά οφείλουν οι σκέψεις να διαμορφώνονται σε λόγια, συνεκτιμώντας όλη την ως τώρα στάση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του «Πατρινού Καρναβαλιού» και προβάλλοντας στον καρναβαλικό χρόνο που ακολουθεί τόσο προθέσεις όσο και δυνατότητες, μπορώ να καταθέσω μία άποψη ξεκάθαρη. Παίρνω στην τύχη και φορώ ένα απ’ τα δυο καπέλα –όποιο κι αν βάλω, ίδια θα πω:

Στο φετινό Πατρινό Καρναβάλι δεν χωρούν μεμονωμένες δράσεις. Η πόλη θα ακολουθήσει τους ρυθμούς από τα τύμπανα των διοργανωτών. Διοργανωτής κι ο Δήμος, διοργανωτές και κάποιοι ιδιώτες. Οι ιδιώτες θα υπερισχύσουν πάλι. Δεν έχει σημασία. Δεν είναι νίκη ή επικράτηση, εξάλλου. Έτσι πορεύτηκε το Καρναβάλι μας, δυο αιώνες τώρα. Έτσι συμβαίνει κάθε χρόνο. Κι εδώ είναι η μεγάλη πίκρα μου και διαφωνία: αυτό, φέτος, δεν έπρεπε να γίνει!

Ευτυχώς (όπως όλα δείχνουν) Καρναβάλι με κορωνοϊό δεν θα ξαναζήσει η πόλη. Δυστυχώς αυτή τη μοναδική ευκαιρία θα την απωλέσει. Ευκαιρία να πάρει η πόλη πρωτοβουλίες με πανελλαδικό και διεθνές αντίκτυπο. Ευκαιρία να γίνουν μοναδικά πράγματα που μόνο με απουσία κόσμου θα μπορούσαν να συμβούν. Ευκαιρία για προβολή και προώθηση του θεσμού, ευκαιρία ανάδειξης της μοναδικότητας του Πατρινού Καρναβαλιού, των δομικών συστατικών του, της ιστορίας και της δυναμικής του. Ευκαιρία να αισθανθεί ολόκληρη η πόλη επί δίμηνο, αυτό που αισθάνονται όλοι οι καρναβαλιστές το πρωί της τελευταίας Κυριακής: αυτή την έγνοια για το «όλον Καρναβάλι» που στην ουσία είναι μια βαθιά έγνοια για την «όλη πόλη», χωρίς διαχωρισμούς. Την χάσαμε αυτή την ευκαιρία.

Στενοχωριέμαι γιατί μόνο εσείς στον Δήμο Πατρέων θα μπορούσατε να πάρετε μια τέτοια πρωτοβουλία. Έχετε τη θέση και τα μέσα. Και φέτος ήταν μία ευκαιρία που η ζωή σού φέρνει μια φορά στον αιώνα και αν. Θλίβομαι. Βγάζω το καπέλο μου. Βγάζω και το άλλο. Και έτσι, δυστυχώς -παρότι το ήθελα στ’ αλήθεια- δεν έχω πια καπέλο να σας βγάλω…

Ν. Μοίραλης: Να δοθεί λύση για το Δημοτικό Σχολείο Ακταίου

22-1-2021

Η Τοπική Κοινότητα Ακταίου αποτελεί τα τελευταίαχρόνιαπροορισμό μόνιμηςκατοικίας για πολλούς Πατρινούς αλλά και για ετεροδημότες, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός του χωριού να αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό.

Αποτέλεσμα είναι η αύξηση του αριθμού των μαθητών στο Δημοτικό Σχολείο το οποίο μετατράπηκε σε 6 θεσιο προκειμένου να καλύψει τις νέες ανάγκες.

Η μεταφορά του νηπιαγωγείου σε γειτονικό χώρο και η εγκατάστασηλυόμενου στον προαύλιοχώρο του Σχολείου, έδωσαν μια πρόχειρη λύση για την κάλυψη των αναγκών στο σχολικό συγκρότημα.

Παρόλααυτά προκύπτει η ανάγκηεπέκτασης των υφισταμένων εγκαταστάσεων, διότι έχουν ανακύψει τα εξής σοβαρά προβλήματα για την ομαλή λειτουργία του Σχολείου:

1) Δεν υφίσταται Γραφείο Δασκάλων.

2) Δεν υφίσταται Αίθουσα Πληροφορικής.

3) Οι υπάρχουσες αίθουσες είναι πολύ μικρές και χωράνε περιορισμένο αριθμό θρανίων.

Το Τοπικό ΣυμβούλιοΑκταίουμετά από διαβούλευση με το Σύλλογο Γονέων και Κηδ e μόνων αλλά και τους εκπαιδευτικούς, προτείνουν ως βέλτιστη και εφικτή λύση, την επέκταση της σχολικής μονάδας στο γειτονικό οικόπεδο.

Για αυτό και ζητούν από το Δήμο Πατρέων την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους ιδιοκτήτες, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επέκταση, με την ελπίδα ότι το δίκαιο αίτημά τους θα εισακουστεί.

Ο Δήμος Πατρέων δια του Αντιδημάρχου Παιδείας οφείλει να αφουγκραστεί τις ανάγκες της Τοπικής Κοινότητας του Ακταίου και να δώσει λύση στο μείζον πρόβλημα που απασχολεί τους κατοίκους.

Νίκος Μοίραλης, Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Πρωτεύουσα ξανά!» του Δήμου Πατρέων.

Ώρα Πατρών: Άνηθος, σπανάκι, ρύζι,με το ζόρι δεν καρναβαλίζει.

25-1-2021

Καταλάβαμε τελικά γιατί η δημοτική αρχή και οι εκπρόσωποί της στον Καρναβαλικό Οργανισμό φρόντισαν να οργανώσουν την τελετή έναρξης του Καρναβαλιού 2021 με τόση μυστικοπάθεια και συνωμοτικότητα. Δεν ήθελαν φαίνεται να γίνουν εγκαίρως γνωστά τα όσα είχαν προαποφασιστεί για μια ετεροχρονισμένη τελετή χωρίς φαντασία, χωρίς καρναβαλική σάτιρα, χωρίς όραμα, χωρίς πρόταση, χωρίς Καρναβάλι.

Είχαμε επισημάνει πρόσφατα με ανακοίνωσή μας ότι «το πατρινό καρναβάλι δεν μπορεί να περιοριστεί αποκλειστικά στην τηλεοπτική παρουσία, αποκομμένο από τη συμμετοχή του κόσμου αλλά και δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς την αξιοποίηση των νέων μορφών επικοινωνίας και των δυνατοτήτων που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία». Δυστυχώς, επαληθευτήκαμε.

Είναι αναπόφευκτη η σύγκριση μεταξύ της επίσημης τελετής του Δήμου Πατρέων και της διαδικτυακής «τελετής» του προηγούμενου Σαββάτου που αξιοποίησε τις νέες τεχνολογίες για την συμμετοχή του κόσμου και δεν τον καθήλωσε χωρίς λόγο σε έναν καναπέ. Η ανταπόκριση του κόσμου άλλωστε, έδειξε τις διαθέσεις.

Ο διχασμός που καλλιεργείται στην πόλη με ευθύνη της δημοτικής αρχής μεταξύ του Καρναβαλικού Οργανισμού και του κόσμου του Καρναβαλιού αποτυπώνεται όχι μόνο στις διακριτές δράσεις αλλά και στον εξοβελισμό των πληρωμάτων από τους σχεδιασμούς και τις δράσεις του Δήμου. Απουσίαζαν από την επίσημη τελετή οι πραγματικοί συντελεστές του Καρναβαλιού, οι άνθρωποι που εδώ και χρόνια έχουν προσφέρει σε αυτόν τον θεσμό το αστείρευτο κέφι και την αχαλιναγώγητη φαντασία τους χωρίς ανταλλάγματα και ιδιοτέλεια. Δεν μπορεί να αναπληρωθεί η απουσία αυτών των ανθρώπων και η έλλειψη καρναβαλικής έμπνευσης ούτε με την σπατάλη των αναθέσεων χωρίς κριτήριο ούτε με το προσκλητήριο των κομματικών στελεχών της δημοτικής αρχής, όσο καλές προθέσεις κι αν έχουν.

Το φετινό «σαν Καρναβάλι» δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Αναμφισβήτητα η πανδημία και τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας καθιστούν απαγορευτικές τις μαζικές εκδηλώσεις. Ωστόσο, η ευκαιρία που μας δίνεται είναι να αναδιοργανωθούμε θέτοντας νέες, σύγχρονες βάσεις που θα καθιστούν το Πατρινό Καρναβάλι πόλο έλξης. Να καταφέρουμε να το δούμε να γίνεται αντικείμενο πλειοδοσίας τηλεοπτικής προβολής και όχι να πληρώνουμε για να το μεταδώσουν. Να μην αφήσουμε τη συγκυρία να μας καθηλώσει. Να κάνουμε τη μάσκα αντικείμενο καλλιτεχνικού καρναβαλικού διαγωνισμού και όχι φίμωτρο που μας στερεί το Καρναβάλι μας. Υπάρχει χρόνος. Θέληση υπάρχει;

Ώρα Πατρών: Παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο στις 20/1

21-1-2021

Δεν ξέρουμε αν είναι ικανοποιημένη η Δημοτική Αρχή από την εικόνα που παρουσιάζουν οι λαϊκές αγορές αλλά οι πολίτες της πόλης και οι συμμετέχοντες σε αυτές δεν είναι. Ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του Ν. 4497/17 που ρυθμίζει σε μεγάλο βαθμό την αδειοδότηση και την λειτουργία του υπαίθριου εμπορίου και των λαϊκών αγορών.

Έχουν χαθεί τέσσερα πολύτιμα χρόνια χωρίς η Δημοτική Αρχή να έχει προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες εφαρμογής του νόμου, που ρυθμίζει την εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Η πρότασή μας είχε έρθει πριν από ένα χρόνο, όπου με πρωτοβουλία της Ώρας Πατρών συλλέχθηκαν οι απαιτούμενες υπογραφές για την συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Η Δημοτική Αρχή μετά από τέσσερα χρόνια απραξίας προχώρησε σε διαβούλευση με τους φορείς και τις παρατάξεις. Η παράταξή μας συμμετείχε και κατέθεσε σειρά προτάσεων για την ομαλή λειτουργία των λαϊκών αγορών και την αποφυγή προβλημάτων που ανακύπτουν όπως το κυκλοφοριακό, η καθαριότητα, η όχληση των κατοίκων καθώς και της οικονομικής αιμοραγίας λόγω της παρείσφρησης «παράνομων». Τα χρήματα που χάνονται από το παρεμπόριο ανέρχονται σε αρκετά δισεκατομμύρια επιβαρύνοντας το κοινωνικό σύνολο. Τα φαινόμενα αυτά έχουν καταγγελθεί από φορείς και έφτασαν στις δικαστικές αίθουσες 18/1/2021 (για τους μποναμάδες του 2016, μεταπώληση αδειών, παραποίηση στοιχείων κλπ).

Η παράταξή μας κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία στεγασμένης δημοτικής αγοράς που θα λύσει τα προβλήματα στην πόλη με δέσμευση στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο να φέρει ολοκληρωμένη πρόταση σε έξι μήνες.

Για το θέμα των εργαζόμενων από τα προγράμματα της κοινωφελούς η παράταξή μας συμπαραστέκεται στον αγώνα τους, χωρίς να χαϊδεύει «αυτιά» με σταθερές θέσεις τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά.

Τέλος η παράταξή μας Ώρα Πατρών κατέθεσε ψήφισμα συμπαράστασης στην εκπαιδευτική κοινότητα προ ημερήσιας διάταξης, ενάντια στο αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη Παιδεία. Με το παραπάνω νομοσχέδιο αφενός η κυβέρνηση προσπαθεί να πλήξει το δημόσιο χαρακτήρα της Παιδείας και με την επιβολή της πανεπιστημιακής αστυνομίας προσπαθεί να πλήξει τη δημοκρατία, τη ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση.

Γρηγόρης Μαρκέτος: Για την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΟΔΗΠ

21-1-2021

Την Τετάρτη 20/1/2021 στις 4:00 μ.μ ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού συγκάλεσε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο για την επόμενη μέρα Πέμπτη με θέμα την εκδίκαση νέας αγωγής των υπαλλήλων ΙΔΟΧ του ΚΟΔΗΠ ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Από την ''ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ'' ζητάμε μόνιμη και σταθερή δουλειά με ίσες αμοιβές και δικαιώματα για την ίδια εργασία και εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Όπως έχει τονίσει ο επικεφαλής της παράταξης Γιώργος Ρώρος στο Δημοτικό Συμβούλιο, στεκόμασταν και στεκόμαστε δίπλα τους, διαχρονικά και όχι σύμφωνα με μικροκομματικούς τακτικισμούς. Για αυτό άλλωστε ζητήσαμε την σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα αυτό ακριβώς.

Είμαστε ενάντια στις ελαστικές και εκ περιτροπής μορφές εργασίας που οδηγούν σε ανακύκλωση της ανεργίας και δημιουργούν ένα ευέλικτο εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα.

Γρηγόρης Μαρκέτος

Μέλος ΔΣ ΚΟΔΗΠ (Ώρα Πατρών)

Μονόδρομος η συγκρότηση διαδημοτικού φορέα διαχείρισης του φράγματος Πείρου-Παραπείρου.

19-1-2021

Είναι κοινή παραδοχή ότι η περιοχή μας αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα λειψυδρίας χωρίς να μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις απαιτήσεις υδρευτικής, αρδευτικής και βιομηχανικής κατανάλωσης.

Θα πρέπει να συμφωνήσουμε, ότι χρειάζεται ένα διαχειριστικό σχέδιο των υδάτινων πόρων της ευρύτερης περιοχής, για όλες τις ανθρώπινες χρήσεις που προαναφέραμε, ικανοποιώντας παράλληλα τις απαιτήσεις των οικοσυστημάτων σε νερό και πρωτίστως, διατηρώντας την καλή και ισορροπημένη κατάσταση του περιβάλλοντος.

Φορέας διαχείρισης κοινωφελούς χαρακτήρα από τους δήμους κατά τα πρότυπα των ΔΕΥΑ ή κρατικός φορέας;

Ο Διαδημοτικός φορέας :

- Θα συμβάλει στην υλοποίηση ενός στρατηγικού χαρακτήρα βιώσιμης ανάπτυξης παραγωγικής ανασυγκρότησης σε όλους τους τομείς, ύδρευση, αγροτικός τομέας, βιομηχανική παραγωγή.

-Γενναία μεταρρύθμιση, με συγχώνευση πολλών συναφών δημοτικών επιχειρήσεων και δομών, με εξειδικευμένο στις νέες τεχνολογίες προσωπικό, με ταυτόχρονη βελτίωση των υπηρεσιών και τελικά διαμόρφωση οικονομικότερης τιμής.

- Οικονομία κλίμακος με μείωση έως και κατάργηση των αντλήσεων.

- Ο εξορθολογισμός των υπηρεσιών θα επέφερε κέρδη προς όφελος των καταναλωτών.

- Υποστήριξη αναπτυξιακών, τουριστικών πρωτοβουλιών για την ευρύτερη περιοχή του φράγματος, παράλληλα με δημιουργία υποδομών για ήπιες μορφές αθλητικών και άλλων δραστηριοτήτων, θα αποτελούσε πόλο ανάπτυξης για την περιοχή.

Στον αντίποδα αντιπαρέρχομαι τις λογικές άσπρου-μαύρου του κ. Πελετίδη και ας πάμε στην πρότασή του: δημιουργία κρατικού φορέα που θα παρέχει δωρεάν νερό σε ΟΛΟΥΣ ανά την χώρα δήμους!!!

-Ο φορέας αυτός θα μετακυλήσει το κόστος συντήρησης και λειτουργίας στους πολίτες μέσω άμεσων ή έμμεσων φόρων επομένως ποιο το όφελος;

-Ο κίνδυνος το κράτος να παραδώσει το φορέα αυτό σε ιδιώτη είναι μεγαλύτερος από ότι να τον παραδώσει ένας διαδημοτικός φορέας τριών δήμων και περιφέρειας.

Το επιχείρημα κ. Πελετίδη ότι μέχρι το 2025 έχω εξασφαλίσει δωρεάν νερό:

- Δεν είναι αληθές. Ο ιδιώτης επιδοτείται για τη διαχείριση του φράγματος, από το κράτος με 8.741.000€ πού είναι χρήματα που προέρχονται από τη φορολογία των πατρινών.

-Τα χρήματα αυτά μπορούσε να τα διαχειριστεί ο διαδημοτικός φορέας. Παράλληλα, στο μεσοδιάστημα, θα αποκτούσε την απαιτούμενη τεχνογνωσία και οργανωτική δομή, ώστε να αναλάβει πλήρως μετά το 2025.

Ο διαδημοτικός φορέας θα παραχωρούσε δωρεάν νερό και θα εξοικονομούσε τουλάχιστον 4,5 εκατομμύρια ευρώ (αντλιοστάσια, ΔΕΗ- Πάτρα, Δυτική Αχαΐα, Ερύμανθος) ενώ ταυτόχρονα θα εισέπραττε από την πώληση νερού στη βιομηχανική ζώνη κ.α.

-Η λειτουργία του φορέα απαιτεί περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τη μελέτη του πανεπιστημίου και θα ξεκίναγε με κερδοφορία.

Να διευκρινίσουμε μία και καλή ότι ουδέποτε εμείς, μιλήσαμε για δημιουργία Α.Ε., αμαρτωλές κατά τον κ. Πελετίδη, ενώ εξαγνίζονται όταν ο ίδιος τις χρησιμοποιεί, όπως και μορφές ΣΔΙΤ (διαχείριση ανακύκλωσης από Α.Ε. στην πόλη μας, ΣΔΙΤ για το κτίριο του Κόλα).

Δεν είναι δυνατόν η τοπική αυτοδιοίκηση να διεκδικεί από τη μία ανεξαρτησία αυτονομία και νέους πόρους από το κράτος και από την άλλη να ζητά περισσότερο εναγκαλισμό μέσω κρατισμού.

Αυτή είναι η αντίφαση μιας αδιέξοδης και συντηρητικής πολιτικής, που δεν θέλει να αναλάβει ευθύνες.

Το επόμενο διάστημα, θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές για την δημιουργία κοινωφελούς φορέα διαχείρισης του φράγματος, μια και ο κ. Πελετίδης με την διχαστική πολιτική του, έστρωσε το χαλί στην Νέα Δημοκρατία για να εγκαταστήσει ιδιώτη.

Γιώργος Ρώρος

Επικεφαλής της Ώρας Πατρών

Ώρα Πατρών: Με κοινωνική ευαισθησία

18-1-2021

Η Δημοτική παράταξη Ώρα Πατρών καταθέτει με επιμονή συνεχώς προτάσεις για τον Κοινωνικό Οργανισμό που καλείτε, να παίξει σημαντικό ρολό εν μέσω πανδημίας. Παράλληλα κατέθεσε στην Δημοτική Αρχή, δέσμη προτάσεων για την Δομή Αστέγων του Κοινωνικού Οργανισμού.

Η Δομή Αστέγων δεν πρέπει, να εξελιχθεί σε μια αποστειρωμένη και κλειστή υπηρεσία, αλλά σε μια ζώσα μονάδα που δέχεται κάθε άνθρωπο που σέβεται τους κανόνες συμβίωσης που έχουν οριστεί.

Για αυτό ο εκπρόσωπός μας στη Δομή Γρηγόρης Μαρκέτος, μαζί με τον ακτιβιστή ανθρώπινων δικαιωμάτων, τελειόφοιτο Πολιτικών Επιστημών και έγκλειστο στις φυλακές Κορυδαλλού Βασίλη Δημάκη, επεξεργάστηκαν ένα κείμενο με το οποίο ζητάμε να δέχεται η Δομή, χρήστες ουσιών και αλκοόλ, εφόσον αυτοί δεν δημιουργούν προβλήματα. Είναι μια ομάδα ανθρώπων που κατ’ εξοχήν χρήζει συμπαράστασης βοήθειας, αλληλεγγύης και όχι περαιτέρω περιθωριοποίησης, ώστε να καταστεί δυνατή η επανένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο. Αυτό είναι το χρέος μιας ευαίσθητης και πολιτισμένης κοινωνίας να δίνει σε όλους δεύτερη ευκαιρία και να βοηθά στην επανένταξη τους.

Ζητήσαμε ακόμα την φιλοξενία για λίγες μέρες στη Δομή, όσων ανθρώπων απαιτείται η απομόνωση λόγω επαφής με περιστατικό Covid -19 ή επέστρεψαν από το εξωτερικό ή έχουν θεραπευτεί μέχρι να αρνητικοποιηθεί το τεστ.

Στην πρόταση αυτή μας βοήθησε ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Αντώνης Γαζάκης (ηΠόλη Ανάποδα). Οι οδηγίες που δίνονται στις περιπτώσεις που προαναφέραμε είναι η απομόνωση, πράγμα που δεν είναι εφικτό για οικογένειες που ζουν σε μικρά διαμερίσματα, ούτε πάλι είναι λογικό να ζητάμε από την απομακρυσμένη Πολιτεία να δημιουργηθούν τέτοιες δομές χωρίς να βοηθάμε εμείς οι ίδιοι σαν η κοντινότερη μορφή εξουσίας στον πολίτη στη λύση του η πολιτεία έχειχρέοςνα ισχύει οικονομικά καιμε προσωπικό αυτές τις δομές.

Ελπίζουμε τα θέματα αυτά να επιλυθούν άμεσα και να μην τεθούν στο αρχείο ή κάτω από το χαλί όπως λέει ο Λαός μας.

Παρέμβαση του Γ. Τσιμπούκη για τη λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής

13-1-2021

Την ακόλουθη επιστολή απέστειλε ο δημοτικός σύμβουλος ενότητας Ρίου της Ώρας Πατρών Γιάννης Τσιμπούκης προς τον Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πατρέων σχετικά με τη εξέταση προσφυγών:

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το γεγονός να ακυρώνονται από την Αρχή Εξέτασης Προσφυγών αποφάσεις της Οικονομικής επιτροπής που αφορούν αναθέσεις έργων λόγω έλλειψης νομιμότητας.

Επειδή πολλές αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου μεταφέρθηκαν στην Οικονομική Επιτροπή, θα παρακαλούσα τα θέματα που αφορούν διαγωνισμούς και αναθέσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, να επεξεργάζονται πρώτα από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου και στη συνέχεια να έρχονται για συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, όπως σας έχω ζητήσει και προφορικά".

Συνάντηση της «Ώρα Πατρών» με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα

13-1-2021

Τα προβλήματα της πανδημίας από τον Covid -19 και τις επιπτώσεις στο Δήμο, στην κοινωνία και την οικονομία ανέπτυξαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο επικεφαλής της «Ώρα Πατρών» και μέλη του συντονιστικού.

Επίσης τόνισαν το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η τοπική αυτοδιοίκηση σήμερα αλλά και την επόμενη μέρα, σαν η πιο κοντινή μορφή εξουσίας με τον πολίτη.

Η οικονομική ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι το πρώτιστο θέμα, ώστε να αποτελέσει το ρόλο της, ως δίχτυ προστασίας για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ανέργους, συνταξιούχους, τους δοκιμαζόμενους εργαζόμενους, μικρομεσαίους κ.α.

Το 2020 η ελληνική οικονομία σημείωσε την τέταρτη χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη και τη δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος για τους εργαζόμενους. Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν ανάγλυφα την κατάσταση στην οποίαέχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία.

Ο επικεφαλής της Ώρας Πατρών ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τις εξελίξεις σχετικά με το φράγμα Πείρου-Παραπείρου.

Επέστησε την προσοχή, ότι η διαχείριση του φράγματος Πείρου-Παραπείρου δίνεται από την κυβέρνηση σε ιδιώτη.

Επέκρινε τη στάση του Δημάρχου Πατρέων κ. Πελετίδη που αρνείται να υλοποιήσει την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου για τη σύσταση διαδημοτικού φορέα, δίνοντας την ευκαιρία στην κυβέρνηση να παραδώσει το φράγμα σε ιδιώτη. Ο Πρόεδρος κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε συζητήσει με τους Δημάρχους και φορείς, όλα εκείνα τα μέτρα, ώστενα διασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα μέσω της ίδρυσης διαδημοτικού φορέα και να διανέμεται στους πολίτες ως πρώτιστο κοινωνικό αγαθό που είναι το νερό.

Τέλος ανέφερε ότι τα παραπάνω σοβαρά θέματα θα τα αναδείξει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

13-1-2021

Γρ. Αλεξόπουλος Επικεφαλής της παράταξης «Πρωτεύουσα ξανά!»:

Στα όρια της οικονομικής καταστροφής οι μικρομεσαίοι της Πάτρας

Πρόσφατα επισκέφθηκα μεγάλο σούπερ μάρκετ της Πάτρας όπου διαπίστωσα την παρουσία δεκάδων πολιτών, τηρουμένων των μέτρων (αποστάσεις, χρήση μάσκας κλπ) όπως αυτά ορίζονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που έχω ως απλός πολίτης αυτής της πόλης και από τα λεωφορεία τα οποία επίσης κυκλοφορούν με δεκάδες πολίτες σε κάθε δρομολόγιο, όπως και από τις τράπεζες, τις δημόσιες υπηρεσίες και φυσικά τις συνάξεις σε κοινοχρήστους χώρους.

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν αυτά και ενώ έχουν ανοίξει ακόμη και τα σχολεία, τα εμπορικά καταστήματα παραμένουν κλειστά στο πλαίσιο μιας λογικής που είναι αδύνατον να κατανοήσουμε και η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση των «λουκέτων» και στην οικονομική καταστροφή των συμπολιτών μας εμπόρων και των οικογενειών τους.

Μιλάμε για μια απειλή αφανισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μας, για μια οικονομική αιμορραγία, το εύρος και τα αποτελέσματα της οποίας θα αντιληφθούμε τους επόμενους μήνες.

Αν σκεφτούμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν έναν από τους βασικότερους πυλώνες της οικονομίας και δίνουν δουλειά σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, είναι εύκολο να διαπιστώσουμε ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για τη χώρα μας γενικότερα και την πόλη μας ειδικότερα. Και όταν μιλάμε για την πόλη μας, την Πάτρα, μιλάμε για μια περιοχή που έχει ζήσει απανωτά οικονομικά πλήγματα από την εποχή της αποβιομηχάνισης μέχρι σήμερα, γεγονός που καταγράφεται και στους δείκτες της ανεργίας.

Όλη αυτή η κατάσταση οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό αν λάβουμε υπόψιν μας το γεγονός ότι με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, το λιανεμπόριο δεν αποτελεί ουσιαστική εστία μετάδοσης του κορωνοϊού.

Η ίδια τραγική εικόνα επικρατεί και σε ό,τι αφορά τα καταστήματα εστίασης, τα οποία έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη από το «λουκέτο» διαρκείας και από την επιλογή των οριζόντιων μέτρων για καφενεία, καφετέριες, εστιατόρια και κλαμπ.

Είμαστε όλοι υπέρ της αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά είμαστε και υπέρ της διάσωσης των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Διότι την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία θα πρέπει να υπάρχει και οικονομικό τοπίο επιβίωσης.

Η παλινωδία των ξενόφερτων όρων, και εφαρμογών, από το lockdown στο click away και από εκεί στο click in shop και στο click inside δεν μπορεί να αποτελέσει λύση.

Οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες είναι ένα βήμα πριν την καταστροφή.

Το άνοιγμα των καταστημάτων με πιο ελαστικούς όρους λειτουργίας με βάση την παρουσία πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα και με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, είναι η μόνη λύση για να αναστραφεί έστω και τώρα αυτή η πορεία καταστροφής που διαγράφεται, που είναι πλέον ορατή σε κάθε σημείο της αγοράς της πόλης μας και αφορά χιλιάδες εργαζομένους.

Οι επαγγελματίες της περιοχής μας έχουν δείξει ότι διαθέτουν την ωριμότητα να ανταπεξέλθουν με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις καταστάσεις. Το ίδιο θα πράξουν και τώρα.

13-1-2021

Ώρα Πατρών:Σύγκληση της Επιτροπής Διαβούλευσης τώρα

Με πλειοψηφία 25 ψήφων στο Δημοτικό Συμβούλιο έναντι 21 καταδικάστηκε η πρακτική του κ. Πελετίδη να μην υλοποιεί την απόφαση του Ανώτατου οργάνου της πόλης. Ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου κ.Μελάς σε άρθρο του, αφού έβαλε στο ίδιο καλάθι, επιλεκτικά αποσπάσματα διάφορων ομιλητών, κατέληξε στο προσφιλές σύνθημα έξι κόμματα δύο πολιτικές. Φυσικά, δεν είχε το πολιτικό θάρρος να απαντήσει ποιες παρατάξεις έχουν «προβοκατόρικο» ρόλο στο Δημοτικό συμβούλιο. Δεν έδωσε καν, απάντηση το αν θα πρέπει να σεβόμαστε τους θεσμούς στις δημοκρατικές διαδικασίες, τη Δημοκρατία. Συμπεριφέρθηκε σαν Πρόεδρος της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Αντίστοιχα, σε άρθρο της η Αντιδήμαρχος κ. Τογιοπούλου, και συνεργαζόμενη με τον συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης, με νομικίστικους ακροβατισμούς και τεχνάσματα, προσπάθησε να μας πείσει ότι οι εκλογές τελειώνουν την πρώτη Κυριακή και τα όργανα όπως το Δημοτικό συμβούλιο κ.α έχουν καθαρά διακοσμητικό και διεκπεραιωτικό χαρακτήρα.

Ανέφερε δε, ότι με το νόμο 4674/20 πρέπει να είναι σύμφωνη γνώμη του δημάρχου για να υλοποιήσει οποιαδήποτε απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου.
1. Καταφεύγει και επικαλείταιγια να βρει σανίδα σωτηρίας και να ξεφύγει από την πρωτοφανή απομόνωση που έχει περιέλθει ο κ. Πελετίδης και η παράταξή του σε νόμο της Νέας Δημοκρατίας 4674/20, όταν οι Δήμοι της Αχαΐας Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας αλλά και φορείς ΤΕΕ, Πανεπιστήμια και άλλοι έχουν ταχθεί δημόσια υπέρ του διαδημοτικού φορέα.
2. Ο νόμος που επικαλείται όμως, είναι μεταγενέστερος της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου με ημερομηνία δημοσίευσης την 11/3/20. Προφανώς και δεν έχει δε την αναδρομική ισχύ και την ερμηνεία που του αποδίδει.

Ο κ. Πελετίδης και η Λαϊκή Συσπείρωση απλώς παρέμενε θιασώτης στην αποδόμηση του Κλεισθένη και της απλής αναλογικής που επιχείρησε η Νέα Δημοκρατία και έδινε υπερεξουσίες στον Δήμαρχο. Πολιτική συμπεριφορά αριστερών....
Προφανώς στους νόμους επιλέγει την επιλεκτική ανυπακοή ο κ. Πελετίδης.
Να μην μας διαφεύγει όμως, ότι ψηφίστηκε έστω και αν σύρθηκε σε αυτό, η Λαϊκή Συσπείρωση, η Επιτροπή Διαβούλευσης μία σπουδαία θεσμική και δομική αλλαγή που φέρνει τις δημιουργικές δυνάμεις, επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, συλλόγους εργαζομένων, πολιτιστικούς συλλόγους αλλά και τους πολίτες σε μία ευρύτερη συμμετοχή στα κέντρα λήψης των αποφάσεων των Δήμων.
Για την Ώρα Πατρών αποτελεί μία δημοκρατική αλλαγή πού δείχνει την εμπιστοσύνη μας, όχι μόνο στα λόγια όπως κάνει η Λαϊκή Συσπείρωση αλλά εμπράκτως στις αστείρευτες δυνάμεις της κοινωνίας.
Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν συγκάλεσε ούτε μία φορά την επιτροπή διαβούλευσης στο διάστημα των πλέον των 5 ετών που είναι στο τιμόνι του Δήμου.
Καλούμε το Δήμαρχο Πατρέων κ. Πελετίδη και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μελά να προβεί άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες και να συγκαλέσει άμεσα την Επιτροπή Διαβούλευσης ώστε να εκφέρει γνώμη όπως ορίζει ο νόμος, επί του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού.

13-1-2021

Ώρα Πατρών: Για την απώλεια του Διονύση Γερολυμάτου

Ο επικεφαλής της παράταξης Ώρα Πατρών, Γιώργος Ρώρος και το Πολιτιστικό τμήμα της εκφράζουν τη θλίψη τους, για το θάνατο του Διονύση Γερολυμάτου. Ο Διονύσης Γερολυμάτος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1938.Κεφαλληνιακής καταγωγής, πήρε τα πρώτα μαθήματα σχεδίου το 1954 από τον Γεώργιο Παπαδημητρίου-Φαίων. Σπούδασε στη συνέχεια γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών λαμβάνοντας υποτροφίες (1959-1963) κοντά στον Γιάννη Παππά, ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα χαλκοχυτικής-γυψοτεχνίας κοντά στον Νίκο Κερλή. Την περίοδο 1966-1970 συνεργάστηκε με την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, πρόεδρος του Συλλόγου Γλυπτών και μέλος του Γενικού Συμβουλίου Νεωτέρων. Είχε παρουσιάσει το έργο του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων στην Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών στο Παρίσι το 1971, στην Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας το 1974, όπου έλαβε το Γ΄ βραβείο, και στην έκθεση Σύγχρονης Ελληνικής Γλυπτικής, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Χακόνε στο Τόκιο το 1976 καθώς και σε διεθνή Συμπόσια Γλυπτικής. Εργάστηκε ως συντηρητής στην Εφορεία Βυζαντινών αρχαιοτήτων στο τμήμα Παλαιοχριστιανικών, ενώ το 1968 αρνήθηκε να αναλάβει τη θέση του υπεύθυνου γλύπτη στο Εθνικό Νομισματοκοπείο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το τότε καθεστώς. Υπήρξε για χρόνια μέλος της επιτροπής της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών. Εργαζόταν με σκληρά υλικά, πέτρα, μάρμαρο, τσιμέντο, και δημιούργησε έργα από ένα ευρύ θεματικό πεδίο, αποτέλεσμα ελεύθερης έμπνευσης ή παραγγελιών. Παράλληλα με τη γλυπτική ασχολήθηκε και με το θέατρο, φιλοτεχνώντας σκηνικά για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Φιλικός χαρακτήρας, οικείος, προσηνής ήταν επίκεντρο ενδιαφέροντος.

Η τελευταία έκθεση του έγινε πριν ενάμιση χρόνο στη Δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης. Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του και προτείνουμε να εξετάσει ο Δήμος Πατρέων τη δυνατότητα έργο του να τοποθετηθεί σε κεντρική πλατεία της πόλης, αναγνωρίζοντας το τη συνολική προσφορά του στην τέχνη.

Παλαιότερες ανακοινώσεις...