ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ 1

Τα «αποκαλυπτήρια» του ψηφιακού αρχείου των έργων που βρίσκονται στη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών, πραγματοποιήθηκαν  το απόγευμα της Δευτέρας 13 Φεβρουαρίου στο χώρο του Δημοτικού Ωδείου «Μίκης θεοδωράκης»

Η παρουσίαση του ψηφιακού αρχείου σηματοδότησε την έναρξη της δυνατότητας που δίνεται σε κάθε πολίτη για να επισκεφθεί τη συγκεκριμένης πλατφόρμα και να περιηγηθεί στις συλλογές: «Μόνιμη Συλλογή Έργων Τέχνης της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών, διαδικτυακές εκθέσεις, βιβλία και καταλόγους εκθέσεων».

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη με αφορμή την επίσημη έναρξη λειτουργίας του αποθετηρίου αναφέρθηκε στο ρόλο των Δημοτικών Πινακοθηκών, ο οποίος έχει τη δική του συμβολή για το άνοιγμα της τέχνης στην κοινωνία, κάνοντας παράλληλα μνεία στις μαζικές κινητοποιήσεις που γίνονται στο χώρο του πολιτισμού.

Στην ομιλία της η πρόεδρος του Οργανισμού ανέφερε τα εξής:

«Λίγα λόγια για τις κινητοποιήσεις στο χώρο του πολιτισμού: Εδώ και ενάμιση μήνα εκτυλίσσεται μία από τις μεγαλύτερες παν-καλλιτεχνικές κινητοποιήσεις, για την κατάργηση του ΠΔ 85/2022, που εξισώνει το πτυχίο των καλλιτεχνικών σχολών με το απολυτήριο του Λυκείου, για κρατικό και δωρεάν σύστημα καλλιτεχνικών σπουδών από τα πρώτα σχολικά χρόνια έως το πανεπιστήμιο, για μισθούς που θα καθορίζονται μέσα από Σ.Σ.Ε. Επίσης ταυτόχρονα εξελίσσεται ο αγώνας  των εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Μουσείων και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Είναι ελπιδοφόρο ότι οι καλλιτέχνες, οι σπουδαστές, οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό, που απεργούν, κατεβαίνουν στον δρόμο, δεν εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε αυτόν που θα κυβερνήσει ή θα συγκυβερνήσει την επομένη των εκλογών. Στηρίζουμε αυτόν τον αγώνα, γιατί είναι αυτός που μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Να ακυρώσει στην πράξη την αντιλαϊκή – αντριπολιτιστική πολιτική που υλοποιείται από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών ιδρύθηκε το 1988 και είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων. Παρά τις συνθήκες υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης και παρά το δοσμένο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Δήμων, προσπαθούμε να διασφαλίσουμε στο μέγιστο βαθμό, την ελεύθερη πρόσβαση στην τέχνη και τον πολιτισμό με άνοιγμα των εκδηλώσεων σε όλο το εύρος του Δήμου, στις γειτονιές. Επιδιώκουμε η τέχνη, ο πολιτισμός, η ιστορία να μην είναι εμπορεύσιμα αγαθά και προστιθέμενη αξία για το επιχειρείν, αλλά στην υπηρεσία του μεγάλου δημιουργού που είναι ο λαός μας.

Στις σημερινές συνθήκες η παραπέρα ενίσχυση κι αναβάθμιση του ρόλου των Δημοτικών Πινακοθηκών έρχεται να πατήσει όχι μόνο πάνω στην αντικειμενική ανάγκη η τέχνη, τα ρεύματά της, οι ιστορικές παρακαταθήκες, όπως και οι σύγχρονες αναζητήσεις των δημιουργών να διαχυθούν στην κοινωνία, αλλά απαντά και στη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν από πρώτο χέρι οι εικαστικοί καλλιτέχνες και το κοινό. Δεν θα μπορούσε να συμβαίνει διαφορετικά, άλλωστε, αφού οι εικαστικοί καλλιτέχνες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ευρύτερης κοινωνίας μέσα στην οποία ζουν, κινούνται και κατ΄ επέκταση δημιουργούν.

Η εμπορευματοποίηση της τέχνης έχει επιφέρει πολλαπλά πλήγματα στους εικαστικούς καλλιτέχνες, που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με τεράστια οικονομικά προβλήματα στη διαβίωσή τους, με δυσκολίες να εκθέσουν το έργο τους, που τα πνευματικά δικαιώματα των έργων τους γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης, για την κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων και κάθε λογής μεσαζόντων. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Οι συνέπειες της εμπορευματοποίησης αντανακλώνται και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το κοινό για να έρθει σε επαφή με τις εικαστικές τέχνες, όπως για παράδειγμα τα ακριβά εισιτήρια σε ιδιωτικές γκαλερί, μουσεία και άλλους χώρους, η έλλειψη υποδομών που θα προάγουν με επάρκεια και χωρίς φραγμούς την πολύπλευρη εικαστική παιδεία.

Κι ακριβώς σε αυτό το σημείο αναδεικνύεται ο ρόλος των Δημοτικών Πινακοθηκών. Ρόλος που μπορεί να έχει το δικό του μερίδιο συμβολής στο καλύτερο, ουσιαστικότερο και πιο ποιοτικό άνοιγμα της τέχνης στην κοινωνία. Ως Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, στον οποίο υπάγεται η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, σε αυτή την κατεύθυνση επιχειρούμε να ξεδιπλώσουμε τη δράση μας.

Με την ψηφιοποίηση των έργων τέχνης που ανήκουν στη μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης, επιδιώκουμε τα έργα αυτά να είναι προσβάσιμα. Με την έννοια αυτή η ταξινόμησή τους σε θεματικές ενότητες διευκολύνει όχι μόνο τον εκθεσιακό προγραμματισμό μας σε ότι αφορά στη μόνιμη συλλογή, αλλά δίνει τη δυνατότητα να είναι προσβάσιμη ακόμη και σε νέους ερευνητές.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους εργαζόμενους του Πολιτιστικού Οργανισμού και ειδικότερα της Πινακοθήκης για την ολοκλήρωση αυτής της δουλειάς».

Στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Μελετών Έργων Πρασίνου, Καθαριότητας Ανακύκλωσης και Μηχανολογικού Εξοπλισμού Νίκος Ασπράγκαθος έκανε αναλυτική ενημέρωση για το έργο που αφορά στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών.

Την παρουσίαση έκανε η υπεύθυνη της Πινακοθήκης Γιάννα Παναγοπούλου, η οποία μεταξύ άλλων επεσήμανε πως «ένα σημαντικό έργο ολοκληρώθηκε για την Δημοτική μας Πινακοθήκη. Μέσα από αυτό επιτυγχάνεται η  διαφύλαξη, η  ψηφιακή καταγραφή και η ανάδειξη της μόνιμης συλλογής που αποτέλεσε και βασικό μέλημά. Για το λόγο αυτό μια ομάδα εργασίας αποτελούμενη από τους εργαζόμενους στο  γραφείο διοίκησης της Δημοτικής Πινακοθήκης, μέλη της γνωμοδοτικής επιτροπής, φωτογράφους, εξιδεικευμένους συνεργάτες στις υπηρεσίες ανάπτυξης ψηφιακών εφαρμογών, εργάστηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα καταγράφοντας, αξιολογώντας και διαμορφώνοντας την ψηφιακή πλατφόρμα.  Η επιλογή και καταγραφή έγινε από 350 έργα της μόνιμης συλλογής».

 

Στην παρουσίαση το παρών έδωσαν οι εκ των δωρητών έργων στη μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών Τάκης Τσονάκας και η Ναυσικά Γαλανάκη εκ μέρους της οικογένειας Γαλανάκη. Από την γνωμοδοτική επιτροπή παραβρέθηκαν η Έλλη Μπαρμπαγιάννη και η Ζεραλτίν Ζορζέ.

 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΡΕΣΙΤΑΛ ΟΜΠΟΕ

                                                                                                                                                        

Αμέσως με την ολοκλήρωση της παρουσίασης στο πλαίσιο της ενότητας «Το Ωδείο παρουσιάζει…» πραγματοποιήθηκε ρεσιτάλ όμποε. Ο Σπύρος Κοντός στο όμποε και η Λητώ Θώμου στο πιάνο ερμήνευσαν έργα J.S.Bach, Kalliwoda, Poulenc, Schumann, Δ. Νικολάου.