ΚΑΖΑΚΟΣ - ΚΟΥΡΗ

Η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας, Ήρα Ειρήνη Κουρή, δήλωσε για την απώλεια του Κώστα Καζάκου:

«Ο θάνατος του μεγάλου θεατράνθρωπου Κώστα Καζάκου εκτός από το δυσαναπλήρωτο κοινό στον χώρο του πολιτισμού που αφήνει, ενεργοποιεί τη μνήμη και τον συλλογισμό για τον καθοριστικό ρόλο που είχε η γενικότερη στάση και το παράδειγμά του στην τέχνη, που ήταν πάντοτε άρρηκτα συνυφασμένη με τον άνθρωπο.

Τον άνθρωπο υπηρέτησε σε όλη του την καλλιτεχνική πορεία και τη ζωή ο Κώστας Καζάκος. Με αγάπη, πάθος, με όλο του το είναι. Άφησε το μοναδικό του καλλιτεχνικό αποτύπωμα στη θεατρική σκηνή μέσα από τις ανεπανάληπτες θεατρικές ερμηνείες σε σπουδαία έργα και στον κινηματογράφο μέσα από πρωταγωνιστικούς ρόλους σε αξέχαστες ταινίες. Στήριξε κάθε αυθεντική προσπάθεια θεατρικής δημιουργίας παρεμβαίνοντας με τον θαρραλέο λόγο και τη μαχητική του στάση σε καιρούς δύσκολους και παίρνοντας καθαρή στάση υπέρ των πολιτών.

Βαρύ το αποτύπωμά του και στην πόλη μας καθώς, η αμέριστη συμπαράσταση και συμβολή του στα πρώτα βήματα δημιουργίας του Πάρκου Εκπαιδευτικών Δράσεων και των Παιδικών Κατασκηνώσεων του Δήμου Πατρέων όπου η θεατρική του γνώση, παιδεία και εμπειρία αποδείχτηκαν πολύτιμα εφόδια για την εκπαιδευτική διαδικασία. Η σοφία του, η διανοητική του αντίληψη, η ευγένεια, η ευαισθησία και το ανεπιτήδευτο κύρος του αποτέλεσαν εφόδια για όλους εμάς και για την πόλη μας που είχε την τύχη να τον έχει στο τιμόνι του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Στοιχεία που μεταλαμπαδεύτηκαν και αποτέλεσαν ακριβή παρακαταθήκη για εμάς τους νεώτερους.

Παραδείγματα καλλιτεχνικής δημιουργίας, συνεπούς ζωής και κοινωνικής ευαισθησίας σαν αυτά του Κώστα Καζάκου έχουμε ανάγκη και οφείλουμε να διαφυλάσσουμε ως Φάρο.

Με συγκίνηση, σεβασμό και βαθιά εκτίμηση αποχαιρετώ τον κορυφαίο καλλιτέχνη, τον αγωνιστή, τον ευφυή στοχαστή, τον έμπειρο και σοφό δάσκαλο μα πάνω από όλα τον άνθρωπο που έθεσε τον Άνθρωπο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του, και μεταφέρω τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».