ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν στον χώρο των Παλαιών Σφαγείων (αίθουσες δημιουργικών εργαστηρίων για ενήλικες και παιδιά) από την ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Α/θμιας και τη Διεύθυνση Β/θμιας εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας και τους τομείς τους για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τα Πολιτιστικά θέματα) την περίοδο 2021-2022, πραγματοποιείται δράση ανακύκλωσης όπου παλαιά καρναβαλικά στοιχεία ή μέρος αυτών διανέμονται από το Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων σε σχολεία της Πάτρας για ανακατασκευή ή εικαστικές παρεμβάσεις από μαθητές με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους.

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν στον χώρο των Παλαιών Σφαγείων (αίθουσες δημιουργικών εργαστηρίων για ενήλικες και παιδιά) από την ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Α/θμιας και τη Διεύθυνση Β/θμιας εκπαίδευσης Ν. Αχαϊας και τους τομείς τους για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τα Πολιτιστικά θέματα) την περίοδο 2021-2022, πραγματοποιείται δράση ανακύκλωσης όπου παλαιά καρναβαλικά στοιχεία ή μέρος αυτών διανέμονται από το Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων σε σχολεία της Πάτρας για ανακατασκευή ή εικαστικές παρεμβάσεις από μαθητές με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους.

Ήδη καρναβαλικά στοιχεία έχουν λάβει το Πειραματικό Πανεπιστημιακό Γυμνάσιο (Σολωμού και Μαγούλας στο Κάτω Καστρίτσι), το 45ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών (Άγγελου Σικελιανού 81, Μπεγουλάκι) και το 6ο Γυμνάσιο Πατρών (Έλληνος Στρατιώτου και Αγίας Σοφίας), ενώ στον προγραμματισμό περιλαμβάνονται και άλλα σχολεία που τις επόμενες μέρες θα λάβουν καρναβαλικά στοιχεία.

H δράση στοχεύει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μέσω της επανάχρησης ανακυκλώσιμων υλικών αλλά και στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της φαντασίας και της ενεργού συμμετοχής των μαθητών/τριών. Τα εργαστήρια αλλά και η συγκεκριμένη δράση εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας να συνδεθεί ουσιαστικά το Καρναβάλι με την κοινωνία των παιδιών ώστε να εξασφαλιστεί η μετέπειτα συμμετοχή τους σ’ αυτό.

Το Πατρινό Καρναβάλι εμπνέει και η ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας συνεχίζει τη συνεργασία της με την εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης αποδεικνύοντας τον εκπαιδευτικό της ρόλο για τους μικρούς μας φίλους που αποτελούν την ελπίδα και το μέλλον του Πατρινού Καρναβαλιού.

Σημειώνεται ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα αρχίσει ο νέος κύκλος των δημιουργικών καρναβαλικών εργαστηρίων για τα σχολεία στους χώρους των Παλαιών Σφαγείων για την σεζόν 2022-2023.

Η λειτουργία του χώρου των Παλαιών Σφαγείων χρηματοδοτείται από τη πράξη «Δομή προώθησης πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Πατρέων» η οποία είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».