ΠΛΕΣΣΑΣ 1

Του Διονύση Πλέσσα

Αντιδημάρχου Διοίκησης

και Οικονομικών

 του Δήμου Πατρέων

 

Όταν η κάθε κυβέρνηση κλέβει από το Δήμο 65 εκατ. το χρόνο τι κάνεις; Σιωπάς και δεν μιλάς, δεν αγωνίζεσαι;    455 εκατ. ευρώ  τα τελευταία       7 χρόνια, είναι τα παρακρατηθέντα της κάθε κυβέρνησης από το Δήμο Πατρέων.

Όταν αυτά τα κλοπιμαία  χρήματα από τον Πατραϊκό λαό τα πάνε πεσκέσι στους επιχειρηματικούς ομίλους που λεηλατούν το λαό από τον οποίο τα παίρνουν, τι κάνεις;

Γιατί ο Πατραϊκός λαός πληρώνει φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ πέραν  των άλλων χαρατσιών που πληρώνει όπως όλος ο Ελληνικός λαός.

Από τους 3 αυτούς φόρους σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία το 20% του φόρου εισοδήματος, το 12% του ΦΠΑ και το 11,75του ΕΝΦΙΑ πρέπει να κατανέμεται στους Δήμους για τη λειτουργία τους.

Όταν στα κλέβουν λοιπόν με τους μνημονιακούς νόμους, τι κάνεις;

Απλά περιγράφεις την κατάσταση όπως κάνουν οι Δημοτικές Αρχές και  παρατάξεις των αστικών κομμάτων αλλά δεν λένε κουβέντα επί της ουσίας  για την αποκατάσταση της χρηματοδότησης τουλάχιστον στα προμνημονιακά επίπεδα;

Δεν λένε κουβέντα επίσης για την κάθε κυβερνητική εγκύκλιο κάθε χρόνο για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των Δήμων, που λέει  Χαρατσώστε το λαό για να ισοσκελίσετε τους προϋπολογισμούς σας  από τα κλοπιμαία  γιατί από εμάς ούτε δεκάρα τσακιστή.

Όταν π.χ. για το 2021 ο κρατικός προϋπολογισμός έδωσε στον Δήμο πετσοκομμένη χρηματοδότηση για όλες τις λειτουργικές του ανάγκες και μισθοδοσία προσωπικού 25.808.094 ευρώ και  δε φτάνουν ούτε για τη μισθοδοσία  έχοντας πληρώσει επιπλέον από το ταμείο  μόνο για τη μισθοδοσία του προσωπικού μας  5.960.675 ευρώ, δηλαδή 6 εκατ. επιπλέον χωρίς τα είδη ατομικής προστασίας και το γάλα, που και αυτά παρέχουμε.

Τότε τι κάνεις ως Δήμος;

Όταν η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται μέσω του οικονομικού παρατηρητηρίου του ΥΠΕΣ ότι η πανδημία κόστισε στους Δήμους μόνο για το 2020, 569 εκ. ευρώ και η δήθεν οικονομική ενίσχυση των Δήμων για την πανδημία ανήλθε στα 169 εκατ. ευρώ και τα 400 εκατ. ευρώ τα πλήρωσαν Δήμοι και δημότες, τότε τι κάνεις;

Απλά το περιγράφεις και εσύ ως Δήμος, το αποδέχεσαι και δεν μιλάς;;

Είναι μόνο μερικά παραδείγματα γιατί αν αναλύσουμε τις πολιτικές της κάθε κυβέρνησης  απέναντι στους Δήμους χρειαζόμαστε δεκάδες σελίδες.

 

Όταν σου απαγορεύουν να έχεις τον άλλο παράγοντα προς όφελος των δημοτών εκτός από τους πόρους, που είναι το προσωπικό, οι εργαζόμενοι, τότε τι κάνεις ως Δήμος; Το αποδέχεσαι και αυτό;

Είναι γνωστό, ότι η κυρίαρχη πολιτική με τα κουστούμια που ράβουν για τους Δήμους, είτε εκφράζεται από  ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, είτε από το ΣΥΡΙΖΑ, είτε από τη Ν.Δ. θέλει τους Δήμους αποψιλωμένους από οικονομικούς πόρους και προσωπικό, προκειμένου τα φιλέτα των Υπηρεσιών τους να ιδιωτικοποιηθούν αλλά και συνολικά  Δήμοι και Περιφέρειες να γίνουν εργαλεία της καπιταλιστικής τους ανάπτυξης προς όφελος όχι του λαού, αλλά των λίγων που κατέχουν τον πλούτο.

Απέναντι σε αυτά τι κάνεις; Τα αποδέχεσαι όλα ή αγωνίζεσαι ενάντια σε όλα.

Εμείς λέμε όχι στην αποδοχή!!!

Δείχνουμε το δρόμο και αγωνιζόμαστε στους περήφανους και αξιοπρεπείς δρόμους του ταξικού αγώνα.

Ποιος αμφισβητεί ότι η κοινωνία μας είναι ταξική;

Ποιος αμφισβητεί ότι όλα όσα αναφέρουμε δεν είναι έτσι;

Κανείς εκτός από τους λίγους που θησαυρίζουν σε βάρος του λαού.

Για αυτό εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη Διοίκηση του Δήμου, δηλώσαμε και είμαστε  λαϊκή αντιπολίτευση, απέναντι σε κάθε κυβέρνηση  και χρησιμοποιήσαμε ότι είναι δυνατόν  επωφελεία του λαού από τη θέση μας με οικονομικές ελαφρύνσεις, πακέτο μέτρων στήριξης μέσα στην πανδημία, μειώσεις και απαλλαγές τελών , αλλά και να ενώσουμε τον Πατραϊκό λαό στη βάση των συμφερόντων του και με αγώνες και κινητοποιήσεις  να διεκδικούμε μαζί.

Αυτός ο δρόμος του αγώνα είχε και έχει αποτελέσματα.

Μικρά ή Μεγάλα.

Πώς π.χ. πήραμε το θαλάσσιο μέτωπο;;

Πώς δεν διχοτομήθηκε η πόλη μας από τη διέλευση του τρένου, όταν άλλοι έλεγαν  «τρένο  να είναι και όπως να είναι …».

Μέχρι τέλους τα διεκδικούμε όπως και το ανατολικό πάρκο  από το ΤΑΙΠΕΔ στον Ρηγανόκαμπο, αλλά και τόσα άλλα , ενώ είναι σε εξέλιξη  έργα στην πόλη μας που δεκαετίες τα περίμενε πριν και παράλληλα έργα μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ  στρέφουμε επωφελεία του πατραϊκού λαού και όχι των επιχειρηματικών ομίλων.

Με πολιτικό ανάστημα, δουλειά αλλά και αγώνες με διεκδικήσεις.

Αρκούν αυτά;

Όχι μόνο δεν αρκούν γιατί ο λαός μας έχει πολύ περισσότερες ανάγκες όπως έργα υποδομής και πολιτικής προστασίας  απέναντι σε ένα κράτος που δολοφονεί  σε πλημμύρες, πυρκαγιές και χιονιάδες,  αλλά  επιπλέον μας πνίγει η υποχρηματοδότηση, την ίδια ώρα που ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες  μεταφέρει το κράτος στους Δήμους χωρίς να τις συνοδεύει από πόρους και να επιτρέπει τις προσλήψεις που είναι απαγορευμένες από την εποχή των μνημονίων, όπως  από τότε που  έχουν  κόψει τις χρηματοδοτήσεις,   τις  οποίες  οι ίδιοι οι νόμοι του ίδιου κράτους έχουν θεσπίσει.

Πώς λοιπόν προχωράς;

Με ικεσίες ή με αγώνες;

Πάμε  τώρα και στο λαό. Εκπροσωπούμε τον Πατραϊκό λαό που συνθλίβεται στην ανεργία και την ακρίβεια.

Μια πόλη μες την πόλη μας είναι οι άνεργοι.

Οι μικρομεσαίοι και οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες καταστρέφονται.

Κομμένα ρεύματα, βαρβαρότητα και πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών.

Ανατιμήσεις σε βασικά είδη και σε προϊόντα της διατροφικής αλυσίδας.

 

«Τον ξέρουμε τον ένοχο και είναι γνωστή η αιτία». Δανειζόμενος έναν στίχο του  ποιητή της αντίστασης Φώτη Αγγουλέ. Γιατί όποια πέτρα, από όσα βιώνει ο λαός μας  και αν σηκώσει κανείς βλέπει κανείς τον ίδιο ένοχο.

Το καπιταλιστικό κέρδος και τη στρατηγική στήριξης  του κεφαλαίου.

Εργαλεία για τη στρατηγική αυτή για τη χώρα μας;

Οι προσκυνημένες κυβερνήσεις των αστικών κομμάτων ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. στην Ε.Ε. των μονοπωλείων.

Εργαλεία των κυβερνήσεων αυτών; Οι Δημοτικές  και Περιφερειακές Αρχές  του συστήματος.

Ο λαός μας αφού πλήρωσε την προηγούμενη  καπιταλιστική κρίση με απολύσεις, ανεργία, δραματικές περικοπές μισθών, συντάξεων και φοροληστεία, πληρώνει την κρίση της πανδημίας με χιλιάδες θανάτους και εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης στο βωμό του κόστους- οφέλους, αλλά και την τωρινή της ακρίβειας και των ανατιμήσεων με νόμους που θωρακίζουν παραπέρα την εκμετάλλευση  και την κερδοφορία του  κεφαλαίου.

 

Επειδή Δήμος  για εμάς είναι ο  λαός τι κάνουμε;

Μένουμε με «σταυρωμένα τα χέρια;»

Θα επιτρέψουμε την παράδοση του Δήμου μας  με τη μη χρηματοδότηση και την απαγόρευση των προσλήψεων, στους επιχειρηματικούς ομίλους για να πουλάνε ως ακριβό ‘’εμπόρευμα’’ την κάθε υπηρεσία που προσφέρουμε στους δημότες;

Θα επιτρέψουμε τη συνεχόμενη εξόντωση  και εξαθλίωση του Πατραϊκού λαού  που εκπροσωπούμε ;

Εμείς λέμε όχι !!!

Ξεκάθαρα και αταλάντευτα όπως πάντα.

Συνεχίζουμε με νέες κινητοποιήσεις και αγώνες.

 Η κρίση της πανδημίας μας  εμπόδισε τα δύο προηγούμενα χρόνια για αγωνιστικές κινητοποιήσεις και σωστά. Σωστά και τώρα με όλες τις υγειονομικές προφυλάξεις όπως και σε κάθε κινητοποίηση κλάδων με το διεκδικητικό πλαίσιο που ανέλυσε ο Δήμαρχος στη συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου.

Όσες δημοτικές παρατάξεις μας  «κουνάνε το δάχτυλο» για τις κινητοποιήσεις, όπως αναφέρθηκαν στο τελευταίο  Δημοτικό Συμβούλιο, είναι μέρος των προβλημάτων της λεηλασίας του λαού, είτε φανερά μέσω των κομμάτων τους που εκπροσωπούν, γιατί τα κόμματα τους ως κυβέρνηση τσάκισαν και τσακίζουν το λαό μας,  είτε κρυφά και «απολιτίκ»,  προσπαθώντας να θολώσουν τα νερά, αλλά και προσπαθώντας να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση μακριά από τα μεγάλα προβλήματα του Πατραϊκού λαού.

Γιατί; Γιατί εκεί βρίσκεται η ταμπακιέρα.

ΕΜΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ !!!

ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΙΣ 29 ΓΕΝΑΡΗ

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ!!!

ΟΛΑ ΚΑΤΑΚΤΙΟΥΝΤΑΙ!!!