ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Ξεκίνησαν σήμερα τη λειτουργία τους οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου μας. Η Δημοτική Αρχή, από το 2014, έχει αναβαθμίσει σημαντικά τη λειτουργία τους, έχοντας αυξήσει τις διαθέσιμες θέσεις βρεφών και νηπίων, ανοίγοντας νέους παιδικούς σταθμούς και τμήματα, όπως έκανε και φέτος, ανοίγοντας άλλα τρία τμήματα, ένα στον Γ’ Παιδικό Σταθμό στο Ζαβλάνι, ένα στον ΣΤ’ Παιδικό Σταθμό στην Κρύα Ιτεών και ένα στον Η’ Παιδικό Σταθμό πίσω από τον Άγιο Ανδρέα.

Επιπλέον, έχοντας ως προτεραιότητα τις ανάγκες των οικογενειών της πόλης μας, έχουμε καταργήσει τα τροφεία σε όλους τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, απαλλάσσοντας τις λαϊκές οικογένειες, τα νέα ζευγάρια της πόλης μας από ένα ακόμη «χαράτσι», για το αυτονόητο δικαίωμα πρόσβασης των παιδιών τους στην προσχολική αγωγή. Και αυτά, παρά τη μειωμένη χρηματοδότηση και την έλλειψη προσωπικού που μας έχουν επιβάλλει όλες οι Κυβερνήσεις. Ως Δημοτική Αρχή, δε δεχόμαστε να θεωρούνται τα παιδιά μας «κόστος»!

Φέτος, για μία ακόμα χρονιά, με ευθύνη της Κυβέρνησης, εκατοντάδες παιδιά της πόλης μας μένουν έξω από τους βρεφονηπιακούς – παιδικούς σταθμούς. Συγκεκριμένα, μετά την κάλυψη όλων των θέσεων, καταφέραμε να γίνουν δεκτά στις δημοτικές δομές 214 βρέφη και 686 νήπια. Δυστυχώς, μένουν εκτός δημοτικών δομών 323 βρέφη και 125 νήπια που υπέβαλλαν αίτηση, καθώς και εκατοντάδες ακόμα σε όλη την πόλη, που δεν έκαναν καν αίτηση, γιατί δεν είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν το αναγκαίο voucher, άρα θα μείνουν εκτός και από τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς!

          Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει υιοθετηθεί από όλες τις Κυβερνήσεις και θέλει να λύνεται η ανάγκη των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους στην προσχολική αγωγή, μέσω των νόμων της αγοράς, με μόρια και με το μοίρασμα «κουπονιών», οδηγεί σε αδιέξοδο, τόσο τους γονείς όσο και το Δήμο.

          Η πρόσβαση στην προσχολική αγωγή είναι δικαίωμα και πρέπει να είναι απρόσκοπτη, να σχεδιάζεται μέσα από δημόσιους, δωρεάν και επαρκείς βρεφονηπιακούς σταθμούς και με μόνο κριτήριο την κάλυψη όλων των αναγκών κάθε περιοχής. Δεν είναι δυνατόν, να συνδέεται η χρηματοδότηση των δημοτικών παιδικών σταθμών, η πληρωμή των εργαζόμενων, με τα vouchers των γονιών. Δεν είναι δυνατόν, να μην έχουμε την αναγκαία χρηματοδότηση από το κράτος, για να λειτουργήσουμε όσα τμήματα πρέπει, για όλα τα παιδιά της πόλης μας.

          Ταυτόχρονα, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) του Δήμου στενάζουν, καθώς καλύφθηκε μόλις το ένα τρίτο των θέσεων, ακριβώς γιατί ακολουθείται η ίδια πολιτική, με τα «περίφημα» vouchers, τα οποία τα παίρνει περιορισμένος αριθμός οικογενειών και αναγκαστικά μοιράζονται ανάμεσα στα δημοτικά και τα ιδιωτικά ΚΔΑΠ, με βάση τους νόμους της αγοράς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και να μένουν κενές θέσεις, οδηγώντας σε οικονομικό «στραγγαλισμό» τα δημοτικά ΚΔΑΠ και ταυτόχρονα να υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν πρόσβαση στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους.

 

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, θα συνεχίσει να παλεύει και να διεκδικεί:

- Κεντρικό σχεδιασμό και προγραμματισμό για τη δημιουργία νέων Σταθμών και Τμημάτων, με ευθύνη της πολιτείας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.

- Εξασφάλιση πλήρους και επαρκούς χρηματοδότησης από το κράτος, χωρίς την καταβολή τροφείων, σε όλους τους Παιδικούς Σταθμούς.

- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καθώς και νέες προσλήψεις.

- Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή με δημιουργία των ανάλογων δομών και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα παρέχουν υπηρεσίες παιδαγωγικές, σίτισης και φύλαξης.

- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των Δήμων για ικανοποίηση των αυξημένων λαϊκών αναγκών, για νέες, σύγχρονες κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό.