Ανακοινώσεις Δημοτικών Παρατάξεων

26-11-2020

Ώρα Πατρών: Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της βία κατά των γυναικών

Η 25/11 είναι η μέρα αφιερωμένη στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Ο εορτασμός είναι επίκαιρος όσο ποτέ αφού σε συνθήκες καραντίνας παρατηρείται αύξηση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας με τελευταίο γεγονός την γυναικοκτονία στη Μάνη Λακωνίας.

Δεν ανεχόμαστε καμία μορφή έμφυλης βίας είτε αυτή αφορά ψυχολογική βία είτε λεκτική είτε σωματική. Η γυναίκα επιτέλους πρέπει να πάψει να είναι θύμα βιασμού και κακοποίησης. Να μην ανέχεται και να προστατεύεται από το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας.

Η βία κατά των γυναικών δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων πολιτισμού η πλούτου.

Συμβαίνει με σεξισμό στους χώρους εργασίας με έμφυλο ρατσισμό και διακρίσεις σε όλη την κοινωνική ζωή. Είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο κι αν δεν συμβαίνει σε μας συμβαίνει στο διπλανό μας. Δεν το υποτιμούμε αλλά χρέος μας είναι η άμεση καταπολέμηση του αφού αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας που προβλέπεται μετά τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης την αυτονόητη στήριξη του κράτους και την μονιμοποίηση όλων των υποστηρικτικών δομών αλλά, συμβάλλουμε στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την εξάλειψη των φαινομένων βίας κατά των γυναικών.

Η παράταξή μας Ώρα Πατρών από τις 18 Μαΐου του 2020 έχει καλέσει τη Δημοτική αρχή να προχωρήσει στη σύσταση της επιτροπής ισότητας χωρίς αυτό να έχει πραγματοποιηθεί, την καλούμε έστω και καθυστερημένα να το πράξει να κάνουμε δηλαδή την εξάλειψη της βίας των γυναικών όχι λόγια κάθε 20 Νοεμβρίου αλλά καθημερινή πρακτική.

Ενώνουμε τη φωνή μας με όλες τις γυναίκες εργαζόμενες άνεργες μητέρες συζύγους και να πούμε ΟΧΙ στην έμφυλη βία. Εκφράζουμε την μηδενική ανοχή στο σεξισμό την σεξουαλική παρενόχληση την κουλτούρα της βίας.

Τμήμα Γυναικών της Ώρας Πατρών

25-11-2020

Γ. Ρώρος: Τοποθετήσεις και συμπεράσματα από τη διαδικτυακή εκδήλωση της Ώρας Πατρών

Την αγωνία για την επόμενη ημέρα μετά τον κορωνοΐο και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η τοπική αυτοδιοίκηση ανέδειξε η δημοτική παράταξη «Ώρα Πατρών» στην διαδικτυακή εκδήλωση, που πραγματοποίησε χθες. Ο επικεφαλής της «Ώρας Πατρών», Γιώργος Ρώρος ως οικοδεσπότης της εκδήλωσης σκιαγράφησε το δυσμενές πλαίσιο στο οποίο η αυτοδιοίκηση καλείται να ανταποκριθεί στις αυξημένες κοινωνικές ανάγκες εν μέσω μιας πρωτόγνωρη οικονομικής κρίσης, δεδομένου ότι το πέρασμα του κορωνοΐου θα οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση, η οποία θα δοκιμάσει τις αντοχές των Δήμων ως προς τις αυξημένες ανάγκες για παροχές στους πολίτες από τις δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες,

«Οι δήμοι έχουν τεράστια πια δυσκολία να καταρτίσουν προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα λόγω των αυξημένων αναγκών που έχουν προκύψει για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όμως η κυβέρνηση δεν φρόντισε τους δήμους. Το μόνο που φρόντισε ήταν να αλλάξει και να αλλοιώσει την απλή αναλογική, να μετονομάσει το πρόγραμμα ‘Φιλόδημος’ σε ‘Αντώνης Τρίτσης’ και πλέον αποσκοπεί στο να μοιράσει λεφτά σε ημέτερους», τόνισε ο Γ. Ρώρος. Παράλληλα, υποστήριξε ότι «στην πρώτη φάση της πανδημίας η κυβέρνηση έπρεπε να ρίξει χρήματα εμπροσθοβαρώς στην αγορά, προκειμένου να στηρίξει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και κατ’ επέκταση να στηρίξει την κοινωνία, καθώς πλέον με το νέο πτωχευτικό νόμο, η κρίση των μνημονίων θα επιφέρει μεγαλύτερη κρίση και δοκιμασία για τους μικρομεσαίους».

Τις αυξημένες προκλήσεις εν μέσω πανδημίας που καλείται η αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίσει σε ένα πλαίσιο με μειωμένη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ανέδειξε ο αναπληρωτής τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, Μίλτος Χατζηγιαννάκης. «Ζούμε την κακή επανάληψη των μνημονιακών περικοπών στην Αυτοδιοίκηση, εν μέσω πανδημίας», τόνισε ο Μ. Χατζηγιαννάκης υπογραμμίζοντας ότι στο κείμενο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 προβλέπονται περικοπές 214 εκατ. ευρώ, όπως και μηδενικές επιχορηγήσεις προς τους ΟΤΑ για τις δαπάνες για τον κορωνοϊο, «λες και δεν θα βιώσουμε τις επιπτώσεις του κορωνοϊου τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο», όπως είπε χαρακτηριστικά. Θίγοντας το ζήτημα της θεσμικής εκπροσώπησης της αυτοδιοίκησης, ο Μ. Χατζηγιαννάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αξιοποιεί την πανδημία για να ακυρώσει τον θεσμό της αυτοδιοίκησης ιδίως με διατάξεις που ενισχύουν την Οικονομική Επιτροπή έναντι του Δημοτικού Συμβουλίου».

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Κορκολής, πρώην γενικός γραμματέας για θέματα ΕΣΠΑ σκιαγράφησε την επόμενη ημέρα αναφορικά με την αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, πληροφορώντας τους αιρετούς πως αυτή την περίοδο συζητείται στις Βρυξέλλες ότι η απορρόφηση των 72 δισ. ευρώ θα πρέπει να συνοδευτούν με την υλοποίηση των έργων με ορίζοντα τα τέλη του 2026. Στηλίτευσε το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί το ήδη εγκεκριμένο πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ, που είχε θεσμοθετηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την εκπόνηση και ωρίμανση μελετών των Δήμων και των Περιφερειών. Εξήγησε ότι ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυξημένη η χρηματοδότηση δημοτικών έργων από πόρους του ΠΔΕ, πλέον η κυβέρνηση συρρικνώνει στο ελάχιστο την διοχέτευση αυτών των πόρων. Επισήμανε, μάλιστα, ότι ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκριθεί το πενταετές πρόγραμμα για έργα της Αυτοδιοίκησης ύψους 1,5 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση της ΝΔ ενέγραψε στον προϋπολογισμό μόλις 750 εκατ. ευρώ για αυτόν τον σκοπό.

Στη συζήτηση παρενέβη ο δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, Θανάσης Παπαδόπουλος ο οποίος αφού στηλίτευσε το γεγονός ότι «δυστυχώς οι δήμοι καλούνται με ίδιους πόρους να στηρίξουν τις αυξημένες ανάγκες των Δήμων», υπογράμμισε ότι σε επίπεδο οικονομίας, «οι δήμοι πρέπει να προετοιμαστούν για το νέο κύμα ανεργίας». Αναφερόμενος στους δημοτικούς υπαλλήλους, καθαριστές, υπαλλήλους των κοινωνικών υπηρεσιών και διοικητικούς υπαλλήλους είπε: «Πρέπει να επιβραβεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στους δρόμους των πόλεων μας για να στηρίξουν τις άμεσες ανάγκες των συμπολιτών μας».

Παράλληλα, ο Θανάσης Παπαδόπουλος τόνισε ότι «πλέον είναι καιρός να συζητηθεί ολοκληρωμένα το πώς η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα περάσει ως αρμοδιότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». «Πρέπει να δούμε ως ενιαία οντότητα τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας με τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων», είπε ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ιατρός και διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πατρών.

«Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να ζητήσει γενναία χρηματοδότηση για την επόμενη ημέρα μετά τον κορωνοΐο. Και η επόμενη ημέρα πρέπει να είναι μέρα ελπίδας μακριά από τον φόβο της ανεργίας και της φτώχειας», είπε ο τέως Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας. Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε για την ανάγκη συστράτευσης των δημοκρατικών δυνάμεων, καθώς όπως είπε πρέπει οι πόροι να στραφούν σε επενδύσεις, που θα στηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες.

«Μετά την πανδημία του κορωνοΐου έρχεται η πανδημία της πείνας», σχολίασε ο αντιδήμαρχος, Νίκος Κοτσώνης υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ενίσχυση της χρηματοδότησης των Δήμων με ταυτόχρονη πρόβλεψη για διαγραφή χρεών από όσους αδυνατούν να πληρώσουν φόρους και τέλη.

Ο Γιώργος Σαμαντάς δημοτικός σύμβουλος Ναυπάκτου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ ανέφερε για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος Ναυπάκτου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την σχέση που πρέπει να έχει με την αυτοδιοίκηση, για την βοήθεια στο σπίτι η οποία πρέπει να ενισχυθεί όταν έχουμε κρούσματα κορονοϊού που είναι σε απομόνωση καθώς και για την απλοποίηση της διεκπεραίωσης των έργων.

Ο επικεφαλής δημοτικής παράταξης και δημοτικός σύμβουλος Σταύρος Καμμένος ανέπτυξε τις ιδιαιτερότητες της περιοχής του Αγρινίου, ανέφερε για τις ανεπαρκείς υποδομές πού υπάρχουνε στους δήμους για την αγροτική οικονομία και τις συνέπειες που είχε ο covid19 καθώς επίσης και για την απαξίωση των αγροτικών προϊόντων,λαδι κ.α.

«Η κυβέρνηση δεν πιστεύει στον Δημόσιο Τομέα. Το αποδεικνύει για μια ακόμη φορά με τον προϋπολογισμό του 2021 όπου προβλέπει περικοπές στις επιχορηγήσεις για τους ΟΤΑ και μηδενικές χρηματοδοτήσεις για τον κορωνοΐο», στηλίτευσε ο συντονιστής του Τμήματος Αυτοδιοίκησης, Θοδωρής Γκοτσόπουλος. Την ίδια ώρα επισήμανε ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, όπως το ΔΝΤ και ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι η τάση για την αντιμετώπιση της ύφεσης κατά την διάρκεια του κορωνοΐου και μετά από αυτόν είναι η ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων.

«Πρέπει να στηριχθούν οι κοινωνικές δομές των Δήμων και οικονομικά και με νέες προσλήψεις, γιατί εάν δεν γίνουν θα οδηγηθούμε κλείσιμο των υπηρεσιών των ΟΤΑ και σε ιδιωτικοποιήσεις», τόνισε η Σταματία Τσουμέα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ – ΟΤΑ και επικεφαλής της ΑΣΚ ΟΤΑ. «Η κυβέρνηση, όμως, δεν φαίνεται ακόμη και τώρα να στηρίζει τις δομές των Δήμων που παίρνουν όλο το βάρος της πανδημίας, αφού ακόμη και σήμερα δεν προμηθεύει τους δήμους με προληπτικά τέστ για τον κορωνοΐο», υπογράμμισε. «Ο κίνδυνος δεν είναι μόνο τοlockdownστην κοινωνία και τις επιχειρήσεις, αλλα και στο ίδιο το Δήμοσιο, καθώς όλο και περισσότεροι υπάλληλοι νοσούν από τον κορωνοΐο», προειδοποίησε η Στ. Τσουμέα.

Ολόκληρη η εκδήλωση στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=pgyozuUVR0Q

24-11-2020

ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ, ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΕΙΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ!

Του Χρήστου Πατούχα, επικεφαλής της Ανυπότακτης Πολιτείας

Πληροφορηθήκαμε ότι το έργο αποπεράτωσης του Φράγματος και η συντήρηση του για πέντε χρόνια, δημοπρατείται στις 18 του επόμενου μήνα. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 24,3 εκατομμύρια Ευρώ. Μάλιστα στην αναγγελία της δημοπράτησης του έργου, περιγράφονται αναλυτικά οι υπολειπόμενες εργασίες, πράγμα που δικαιώνει την δική μας άποψη ότι το έργο δεν είχε ολοκληρωθεί! Και προφανώς η τριετής συντήρηση του από την περαίωση και την παραλαβή του έργου είναι συμβατική υποχρέωση του κατασκευαστή. Αναμφισβήτητα, η Κυβέρνηση πληρώνει πανωπροίκι στους κατασκευαστές. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Το ίδιο θα κάνει και με την Πατρών – Πύργου, (πλήρες το τίμημα στην Ολυμπία Οδό συν τις αποζημιώσεις στους προηγούμενους αναδόχους).

Αυτά σαν πρακτική αυτής της Κυβέρνησης είναι πολύ φυσιολογικά. Είναι γνωστές οι σχέσεις συναλλαγής και υποταγής της στις απαιτήσεις του μεγάλου κατασκευαστικού κεφαλαίου.

Αυτό που μας ξενίζει, είναι η στάση των Δημοτικών παρατάξεων που λειτουργούν σαν «οι πρόθυμοι επισπεύδοντες».

Προσοχή! Αυτό είναι άσχετο με την δημιουργία ή μη Φορέα Διαχείρισης. Το είχαμε τονίσει στην σχετική συζήτηση. Αν ο Φορέας, είχε ήδη συγκροτηθεί, θα είχε αναλάβει όλα τα έργα αποπεράτωσης, αλλά και την συντήρηση που ήταν ευθύνη του αναδόχου. Δηλαδή το κόστος των 24,3 εκατομμυρίων. Και το όλο λειτουργικό κόστος της Ανώνυμης Εταιρείας που προϋπολογίζεται στα 2,5 έως 3 εκατομμύρια ετησίως. Ας σκεφτούν οι συνδημότες μας, πόσο θα είχαν επιβαρυνθεί μέχρι σήμερα, αν η Ανώνυμη Εταιρεία είχε δημιουργηθεί από το 2014, όπως οι ίδιες παρατάξεις πρότειναν.

Ακούσαμε τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στον Δήμο, να λέει ότι «ο Δήμος δίνει το Φράγμα στον ιδιώτη», εννοώντας επί της ουσίας, ότι το έργο των 24,3 εκατομμυρίων, έπρεπε να το πληρώσουν οι δημότες και όχι η Κυβέρνηση. Ας είναι προσεκτικότεροι όσοι, χωρίς θεμελιωμένη άποψη, συμπλέουν μαζί του.

Αλλά θα κάνουμε ένα συνολικότερο σχόλιο. Την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων της κοινωνικής και της δημόσιας ζωής, είναι οι παρατάξεις τους και τα κόμματα τους που την πραγματοποιούν. Που την εξαγγέλλουν και την υλοποιούν στο όνομα «της εξυγίανσης και της παραγωγικότητας», μιας αναποτελεσματικής Δημόσιας Διοίκησης. Που όλες τις δημόσιες δομές, τις απαξιώνουν οι ίδιοι είτε με την πελατειακή τους πολιτική, είτε ευθέως υπηρετώντας τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Είναι τα κόμματα τους που έχουν αλυσοδέσει την χώρα και το λαό της με τα μνημόνια και την παρασιτική πρόσδεση τους στην εσωτερική και διεθνή οικονομική ολιγαρχία, καταδικάζοντας και τους εργαζόμενους και την Αυτοδιοίκηση στην απόλυτη εξαθλίωση.

Τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα βασικών αγαθών, δεν τον υπερασπίζει το σύστημα εξουσίας στο οποίο ανήκουν και το υπηρετούν, δεν τον υπερασπίζει η ιδεολογική και πολιτική τους τοποθέτηση.

Είναι αναγκαίο ωστόσο να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Και στην βάση των πραγματικών πολιτικών διαφορών να συγκροτούμε τον διάλογο, τις τακτικές συμμαχίες, την κοινή δράση.

Εμείς γνωρίζουμε τα όρια. Και καταλαβαίνουμε τί είναι προς όφελος του λαϊκού συμφέροντος και τι είναι εναντίον του. Γνωρίζουμε και τις δυνατότητες του κινήματος στις συνθήκες μιας μεγάλης ήττας. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε, στο μέτρο των δικών μας δυνάμεων, να καταπίνουμε την υποκρισία, τον λαϊκισμό, τον στείρο αντιπολιτευτικό τακτικισμό, την διγλωσσία, την εξαπάτηση, τις αυταπάτες.

Επανερχόμαστε στο Φράγμα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις για τον προσεχή διαγωνισμό, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στο 3οτρίμηνο του 2021 και θα υπογραφεί η σύμβαση. Επομένως, αν όλα εξελιχθούν φυσιολογικά, η λειτουργία του Φράγματος διασφαλίζεται μέχρι το τέλος του 2026. Και ελπίζουμε να μην σημειωθούν αστοχίες ούτε στο Φράγμα ούτε στην ποιότητα του νερού.

Προφανέστατα λοιπόν, το θέμα αφορά την επόμενη Δημοτική θητεία. Όποια επιλογή και αν γίνει θα μας απασχολήσει το 2025. Η δική μας γνώμη, είναι το 2025 και αν όλα έχουν εξελιχθεί ομαλά, να αναλάβει η ΔΕΥΑΠ την διαχείριση των υδάτων του Φράγματος. Συγκροτώντας αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία για αυτό.

Για την διασφάλιση της ισότητας, της ορθής διαχείρισης, της υπεράσπισης των συμφερόντων κάθε ωφελούμενου Δήμου, να υπάρχει άμισθη Διοικητική Επιτροπή για τα θέματα του Φράγματος, με ισότιμη συμμετοχή και των τριών Δήμων.

Ας σκεφθούν την πρόταση μας όλοι οι εμπλεκόμενοι. Και ας γλυτώσουμε επιτέλους από τον επικίνδυνο υπερβάλλοντα ζήλο, από τους βασιλικότερους του βασιλέως και την αντιπολιτευτική τους προχειρότητα.

23-11-2020

Αύριο στις 19:00 η διαδικτυακή εκδήλωση της Ώρας Πατρών

Η παράταξη Ώρα Πατρών στο Δήμο Πατρέων θα διοργανώσει την Τρίτη 24 Νοεμβρίου, ώρα 19:00 διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: Η κρίση του COVID-19 στους ΟΤΑ, η διαχείρισή της και η επόμενη μέρα..
Στόχος της εκδήλωσης είναι να καταγραφούν οι προκλήσεις και νέες προτεραιότητες που έχουν εκ των πραγμάτων τεθεί στους ΟΤΑ Α’ και Β΄ βαθμού σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Οι ΟΤΑ στην πρωτοφανή αυτή υγειονομική κατάσταση άλλαξαν σχεδιασμούς και έβαλαν άλλες προτεραιότητες για τη διαχείριση της πανδημίας.
Αυξήθηκαν οι ανάγκες για οικονομικούς πόρους, στην καθαριότητα, τον κοινωνικό τομέα, οι έκτακτες ανάγκες σε προσωπικό, παροχή υγιών συνθηκών ασφαλείας και μέσων σε εργαζόμενους, στην βοήθεια και εξυπηρέτηση των δημοτών ενώ αντίθετα καταβαραθρώθηκαν τα έσοδα. Η επιχορήγηση από την κυβέρνηση μειώθηκε.
Οι ΟΤΑ είναι η πιο κοντινή μορφή εξουσίας των πολιτών, ο πιο κοντινός βαθμός διοίκησης. Το 2021 οι ΟΤΑ βρίσκονται σε μειονεκτική θέση ολοκλήρωσης προγραμμάτων που είχαν σχεδιαστεί βάζοντας ως πρώτη προτεραιότητα την διαχείριση της πανδημίας. Σημαντικά έργα υποδομών με αναπτυξιακό περιεχόμενο έχουν μείνει «πίσω» για τη Δυτική Ελλάδα, τι θα γίνει με τα έργα; Ποιες οι προτεραιότητες των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού;
Η σύνταξη των οικονομικών προϋπολογισμών και η προοπτική εκτέλεσης τους είναι ιδιαίτερα αμφίβολη αφού πολλοί δήμοι έχουν διαθέσει αρκετά κονδύλια για τον COVID-19.
Από την εκδήλωση θα διερευνηθούν τρόποι, καλές πρακτικές και δημιουργία κοινών διεκδικήσεων που μπορούν να θέσουν σε εφαρμογή οι διοικήσεις των ΟΤΑ σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Επίσης να προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε τα βήματα μας στην μετά COVID-19 εποχή.
Στην διαδικτυακή εκδήλωση θα συμμετέχουν οι: Γιώργος Ρώρος Επικεφαλής της Ώρας Πατρών, Μίλτος Χατζηγιαννάκης Αν. Τομεάρχης Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παναγιώτης Κορκολής, πρ. Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων του ΕΣΠΑ, Δ/ντης Ανάπτυξης του Ινστιτούτου ΕΝΑ, Σύμβουλος του Πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρα για θέματα Ανάπτυξης και Οικονομίας, Απόστολος Κατσιφάρας Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Θανάσης Παπαδόπουλος Δήμαρχος Καλαβρύτων, Πρόεδρος ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, Γιάννης Λέντζας Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Νίκος Κοτσώνης, Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού-Τουρισμού-Αγροτικής Οδοποιίας Δήμου Πύργου, Γιώργος Σιαμαντάς Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ναυπάκτου-Μέλος της ΠΕΔ Δ.Ε., Σταύρος Καμμένος Επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας» στο Δήμο Αγρινίου και παρεμβάσεις θα γίνουν από τον Ανδρέα Παναγιωτόπουλο Ιατρός Δ/ντης Κέντρου Υγείας Πατρών, Θόδωρο Γκοτσόπουλο Συντονιστής Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σταματία Τσουμέα Επικεφαλής παράταξης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΑΣΚ ΟΤΑ, Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Ζωγράφου. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος της εφημερίδας «ΑΥΓΗ» Ηλέκτρα Βισκαδουράκη.
Ερωτήσεις θα μπορούν να γίνονται και ως σχόλιο κατά τη διάρκεια της ζωντανής προβολής ή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο orapatron@gmail.com

20-11-2020

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΚΑΛΟΓΝΩΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ

Η Ανυπότακτη Πολιτεία, είναι υπέρ του να έχουν οι Δημοτικές Παρατάξεις γραφεία. Όχι κατ’ ανάγκην στο κεντρικό Δημαρχείο, αλλά στο κέντρο της πόλης για να μπορούν οι παρατάξεις να εξυπηρετηθούν τις απογευματινές ώρες.

Ίσως η δική μας παράταξη, να το έχει περισσότερο ανάγκη, από τις παρατάξεις που ευθέως εκπροσωπούν τους κομματικούς οργανισμούς εξουσίας. Αλλά δεν θα το κάναμε ποτέ πρώτο ζήτημα.

Η επίλυση είναι εξ αντικειμένου δυσχερής, άλλωστε καμία Δημοτική Αρχή δεν κατόρθωσε να το λύσει μέχρι τώρα. Όχι, εμείς δεν θα προτείνουμε ποτέ ο Δήμος να νοικιάσει κεντρικό κτίριο για τις παρατάξεις, την στιγμή μάλιστα που όλοι προτείνουμε την μείωση των εξόδων.

Το κτίριο της οδού Μπουκαούρη, απέχει λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από το κεντρικό Δημαρχείο και σύμφωνα με την εντύπωση του εκπροσώπου μας στην αυτοψία, είναι πλήρως λειτουργικό και το θεωρούμε ικανοποιητική λύση προς το παρόν. Αν με την ολοκλήρωση του Αρσακείου βρεθεί καλύτερη λύση θα την αποδεχθούμε. Είτε στο Αρσάκειο, είτε στο σημερινό Δημαρχείο. Φοβούμαστε ότι αν η λύση τορπιλιστεί με αστεία επιχειρήματα δεν θα βρεθεί άλλη. Και τότε υπεύθυνες θα είναι οι παρατάξεις.

Κατά τα λοιπά, δεν μας ενοχλεί ο πρόχειρος σχολιασμός, όσων σχολίασαν την ανακοίνωση μας χωρίς ποτέ να την δημοσιεύσουν.

Χρήστος Πατούχας

Επικεφαλής της Ανυπότακτης Πολιτείας

20-11-2020

Παραχώρηση γραφείων στις παρατάξεις, μετά από 18 μήνες

ΣΠΙΡΑΛ: ερωτήματα για την καθυστέρηση και αποδοχή της προσωρινής εγκατάστασης

Με χαρακτηριστική καθυστέρηση (18 μηνών!) και κατόπιν πολλαπλών οχλήσεων από την αντιπολίτευση, η Δημοτική Αρχή ανταποκρίθηκε στο σχετικό αίτημα -αλλά πρωτίστως υποχρέωση της- και πρόσφερε γραφεία στις δημοτικές παρατάξεις. Τα προτεινόμενα γραφεία βρίσκονται σε μισθωμένο από τον Δήμο κτίριο, στη συμβολή των οδών Γούναρη και Μπουκαούρη, που αξιοποιείται ως υπνωτήριο-ξενώνας αστέγων του Δήμου Πατρέων. Ο ίδιος ο Δήμαρχος προσφέρθηκε να επιδείξει στους επικεφαλής των παρατάξεων τους χώρους, το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης. Το σπιράλ προσήλθε, ξεναγήθηκε και ενημερώθηκε για τους χώρους και τους όρους χρήσης.

Αντιλαμβανόμαστε πως εννέα διακριτοί χώροι (όσες και οι παρατάξεις) είναι δύσκολο να βρεθούν στο Δημαρχείο ή σε άλλα ιδιόκτητα ή μισθωμένα κτίρια στο κέντρο της πόλης, όπως θα ήταν το ιδανικό για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία παρόμοιων γραφείων. Αυτό που δεν κατανοούμε είναι η έως σήμερα επίμονη άρνηση της Δημοτικής Αρχής να παραχωρήσει τους συγκεκριμένους χώρους στο υπνωτήριο, με δεδομένο πως έχουν περιέλθει στην κατοχή του Δήμου Πατρέων από το Μάιο του 2019 και είναι, έκτοτε, αχρησιμοποίητοι και διαθέσιμοι, ενώ οι παρατάξεις παρέμεναν «άστεγες» το ίδιο διάστημα, φροντίζοντας να υπενθυμίζουν, εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, αυτή τους την ανάγκη.

Με απόλυτο σεβασμό στο δημοτικό χρήμα, το σπιράλ αποδέχεται να στεγαστεί σε έναν από τους διαθέσιμους χώρους, προσωρινά, έως ότου προκύψει σχέδιο διαφορετικής αξιοποίησης τους από τον Δήμο Πατρέων και τον ΚΟΔΗΠκαι μέχρι την οριστική δημιουργία παραταξιακών γραφείων με τη μεταστέγαση του Δημαρχείου στο Αρσάκειο. Διευκρινίζουμε, παράλληλα, πως τόσο η (εκτός κέντρου) περιοχή όσο και το μέγεθος του γραφείου δεν ικανοποιούν τις ανάγκες μας: Παρότι είμαστε μια δημοτική παράταξη που συμμετέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο με τρεις δημοτικούς συμβούλους, διαθέτουμεδομή, διαδικασίες και πολυπρόσωπα όργανα (Πολιτική Γραμματεία, Πολιτικό Συμβούλιο, Ομάδες Εργασίας κλπ) που συνεδριάζουν τακτικά, ενώ ταυτόχρονα ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή με τους δημότες. Σύντομα το σπιράλ θα λειτουργήσει συμπληρωματικά γραφεία στο κέντρο της Πάτρας και θα ενημερώσει σχετικά την πόλη και τους Πατρινούς.

20-11-2020

Γρ. Αλεξόπουλος: Είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους της Κοινωφελούς- Δεν αντέχουμε άλλους ανέργους

Σε μια εποχή κατά την οποία όλες οι κοινωνικές ομάδες πλήττονται από τον κορωνοϊό και ειδικά οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό θέμα σε σχέση με τη διαβίωσή τους, θα ήταν αδιανόητο να μην στοιχιζόμαστε στο πλευρό των 200 περίπου εργαζομένων της Κοινωφελούς του Δήμου Πατρέων που ζητούν τη παραμονή στην εργασία τους και τη στήριξη του Δημάρχου της Πάτρας σε αυτό τον αγώνα τους.

Οι εργαζόμενοι της Κοινωφελούς βρίσκονται σε απόγνωση καθώς είναι οικονομικά μετέωροι ενώ δεν μπορούν καν να λάβουν τα επιδόματα που δίνονται από την κυβέρνηση.

Είμαστε στο πλευρό τους και στηρίζουμε τον αγώνα τους και καλούμε το Δήμαρχο της Πάτρας να είναι και αυτός αρωγός στη μάχη που δίνουν για δουλειά, επιβίωση και αξιοπρέπεια.

Ιδίως αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλους ανέργους.

20-11-2020

Γιώργος Ρώρος: Να θωρακίσουμε τους εργαζόμενους των κοινωφελών προγραμμάτων

Η επιλεκτική πολιτική στήριξης της δημοτικής αρχής μόνο των «δικών» μας παιδιών, όπως οι ίδιοι εργαζόμενοι καταγγέλλουν, οδηγεί σε αδιέξοδο τους 200 περίπου εργαζόμενους της κοινωφελούς που ζητούν σήμερα εν μέσω καραντίνας την παραμονή τους στην εργασία τους με την στήριξη του Δημάρχου.

Με τη στάση του και τη μετέπειτα άρνηση στήριξης, κόντρα στο ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, συντελεί τα μέγιστα στο να έχουν φτάσει στο σημείο οι εργαζόμενοι να διεκδικούν με αυτό τον μαζικό τρόπο την εργασία τους. Ειδικά σήμερα και εν μέσω εμφάνισης κρούσματος σε εργαζόμενο του Δήμου, οι εργαζόμενοι διεκδικούν το δικαίωμα τους στην εργασία, βρίσκονται σε απόγνωση.

Ας αφήσει η Δημοτική αρχή τις ανέξοδες αγωνιστικές κορώνες και να λάβει όλες εκείνες τις αποφάσεις που χρειάζονται, ώστε να επιστρέψουν στην εργασία τους, για να μην συντρέχουν οι λόγοι συγκέντρωσης.

Η Ώρα Πατρών από την πρώτη στιγμή στάθηκε έμπρακτα συμπαραστάτης στο δίκαιο αίτημα των εργαζομένων και θα συνεχίσει να είναι, δεν θα λάβουν δε ούτε καν το πενιχρό επίδομα των τετρακοσίων ευρώ που θα χορηγήσει η κυβέρνηση. Ευθύνη βέβαια έχει και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που μετά τέσσερεις μήνες από τη διαμαρτυρία στην Αθήνα, κανένας διοικητικός παράγοντας των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, παρά τις υποσχέσεις δεν πήρε μέτρα για να συνεχίσουν την εργασία τους.

19-11-2020

Σχόλιο της Ανυπότακτης Πολιτείας για τα γραφεία των παρατάξεων

Η παροχή γραφείων σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις είναι ένα δημοκρατικό μέτρο που προωθεί την ισότητα όλων των δημοτικών παρατάξεων. Είναι μέτρο που ενισχύει κυρίως τις ανεξάρτητες παρατάξεις, αυτές που δεν έχουν κομματική στήριξη για να λαμβάνουν επιχορήγηση από τα κόμματα εξουσίας. Είναι μέτρο που ωφελεί τις παρατάξεις που δε στηρίζονται σε επιχειρηματικά συμφέροντα για να απολαμβάνουν τις χορηγίες τους.

Η Ανυπότακτη Πολιτεία είναι μια ανεξάρτητη παράταξη Αριστερών και δημοκρατικών ανθρώπων που εξαρτάται μονάχα από τη συνδρομή των μελών της. Ως εκ των παραπάνω, η παροχή ενός χώρου συνεδριάσεων μας ενδιαφέρει σημαντικά. Δε το θεωρούμε όμως και ζήτημα ζωτικής σημασίας, διότι στα 14 χρόνια της διαδρομής από την ίδρυσή μας, οι συνεδριάσεις μας έχουν φιλοξενηθεί σε μια σειρά από χώρους που είναι ανοιχτοί και προσβάσιμοι για τους ανθρώπους και τις κοινωνικές ομάδες που θέλουμε να απευθυνθούμε και να εκπροσωπήσουμε. Σε αυτά τα χρόνια στεγαστήκαμε σε χώρους νεολαίας, σε πολιτιστικές λέσχες, σε χώρους πολιτισμού, πολιτικής, αλληλεγγύης κ.α. μιας οι οικονομικές μας δυνατότητες δε μας επέτρεπαν να διαθέτουμε το δικό μας χώρο.

Θεωρούμε ότι η λύση που προτείνεται από τη Δήμο (το κτήριο Μπουκαούρη και Γούναρη) είναι μια ικανοποιητική λύση λόγω του ότι το συγκεκριμένο κτήριο ενοικιάζεται ήδη από το Δήμο αλλά ο συγκεκριμένος όροφος δεν έχει άλλη χρήση. Επίσης είναι ικανή να στεγάσει όχι μονάχα τις 9 παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και τις υπόλοιπες που δεν κατάφεραν να εκπροσωπηθούν σε αυτό, εάν τους ενδιαφέρει.

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι κάποιες από τις υπόλοιπες παρατάξεις δεν έχουν την ίδια γνώμη. Δεν ικανοποιούνται από τη λύση και προφασίζονται ότι ο χώρος αυτός είναι εκτός κέντρου της πόλης. Δεν είναι όμως αυτός ο κύριος λόγος που δεν δέχονται να στεγαστούν εκεί τα γραφεία τους. Η αλήθεια είναι ότι ο χώρος αυτός είναι «πολύ μικρός» για αυτούς. Θέλουν το Δήμο να τους πληρώσει πολυτελή και ευρύχωρα γραφεία, στο κεντρικό Δημαρχείο. Δε δέχτηκαν ούτε καν να δουν το χώρο όταν αντιλήφθηκαν ότι βρίσκεται στην πολυκατοικία που έχει ενοικιάσει ο Δήμος για το υπνωτήριο αστέγων. Θεωρούν υποβάθμιση να πάνε σε μια τέτοια λύση. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Παπαδημάτος αποχωρώντας από τη συνάντηση σήμερα, δε δέχεται να τους «πετάξει» ο Δήμος «με τους λαθρομετανάστες και με τους άστεγους». Θεωρεί αυτούς τους ανθρώπους κατώτερους από τα μέλη και τους ψηφοφόρους της παράταξής του. Θεωρεί υποβάθμιση να βρίσκεται μαζί τους ακόμη και στο ίδιο κτήριο. Αυτό το ρατσιστικό παραλήρημα μας προκαλεί έντονη αντίδραση αλλά εμάς τουλάχιστον δε μας ξαφνιάζει. Ξαφνιάζει άραγε τις παρατάξεις που συμπορεύονται μαζί του;

19-11-2020

17 ΝΟΕΜΒΡΗ 2020. ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Γράφει ο Χρήστος Πατούχας, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Πατρέων επικεφαλής της Ανυπότακτης Πολιτείας

Η 47ηεπέτειος της εξέγερσης του 1973 ανήκει πλέον στο παρελθόν. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, χρεώθηκε εξ ολοκλήρου την αντιδημοκρατική, αντισυνταγματική εκτροπή, με τις χουντικής, φασιστικής έμπνευσης απαγορεύσεις. Τις έκανε τις απαγορεύσεις αυτές, στο όνομα της προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Υποκριτικό και ψευδές!

Ας το δούμε αναλυτικότερα:

Πριν, κατά την διάρκεια, και μετά την τριήμερη ολοκληρωτική κατάλυση θεμελιωδών δημοκρατικών διατάξεων, η Κυβέρνηση φρόντισε να καταστήσει σαφές, ότι το τελευταίο που την απασχόλησε ήταν η Δημόσια Υγεία. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, που εζήλωσε την δόξα του Χρυσαυγίτη Μιχαλολιάκου, αλλά και πλειάδα νεοφασιστών ακροδεξιών στελεχών της, σε όλα τα κανάλια, προσπάθησαν να αμαυρώσουν το Πολυτεχνείο και όλα τα μηνύματα του. Να ξεριζώσουν από την συνείδηση του λαού, ότι το Πολυτεχνείο ήταν η πράξη της μέγιστης ανυπακοής και της καθολικής αντίστασης! Που διαμόρφωσε και έκανε κυρίαρχα τα αιτήματα για Δημοκρατία και ανεξαρτησία της χώρας, για κοινωνική δικαιοσύνη και προστασία, για ψωμί και παιδεία, για μια ελευθερία που θα αναπτύσσεται με την συλλογική αγωνιστική προσπάθεια. Όλες οι δεξιές Κυβερνήσεις το προσπαθούν τα προηγούμενα 47 χρόνια. Και σε αυτή την μακρόχρονη διαδρομή, οι δυνάμεις καταστολής πρόσθεσαν και άλλους νεκρούς, αδυνατώντας να πετύχουν τον στρατηγικό τους στόχο. Ο κ. Χρυσοχοΐδης μάλιστα, ανοιχτά υπονόησε, ότι τέτοιες πορείες και αγωνιστικές εκδηλώσεις θα πατάσσονται και στο μέλλον στο όνομα της «προστασίας της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής»

Αυτός ήταν ο στόχος! Η δήθεν προστασία της δημόσιας υγείας ήταν το πρόσχημα και το άλλοθι τους. Ας το πούμε καθαρά: Η δημόσια Υγεία προχθές, δεν κινδύνευσε από τις απόλυτα οργανωμένες, με όλα τα υγειονομικά μέτρα, πορείες και καταθέσεις στεφάνων. Κινδύνευσε μόνο από τον συνωστισμό των δυνάμεων καταστολής, την αδιαφορία τους για τα μέτρα προστασίας, την αλόγιστη χρήση χημικών, το μίσος που εξέπεμπε η στάση τους απέναντι στους ανθρώπους διαδηλωτές.

Ποιος ευθύνεται γιατί πράγματι σήμερα η δημόσια υγεία βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο ; Ευθύνεται εξ ολοκλήρου η Κυβέρνηση και η πολιτική της. Γιατί δεν έκανε τίποτα από όσα μπορούσε και έπρεπε να κάνει!

Απαριθμούμε: Πρώτο: Καμία ενίσχυση σε εξοπλισμό, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Μάλιστα οι «ρυθμίσεις της», εκθέτουν σε κίνδυνο πέραν του covid19, όλους τους πάσχοντες από άλλα νοσήματα, τα οποία φυσικά δεν έπαψαν να υπάρχουν.

Δεύτερο: Στο όνομα της εξυπηρέτησης ολιγάριθμων ισχυρών, (μεγαλοξενοδόχοι, αεροπορικές εταιρείες, Ακτοπλοΐα,), δεν επέβαλλε ελέγχους στις εισόδους της χώρας, δεν έθεσε ποτέ σαν προϋπόθεση εισόδου το αρνητικό τεστ.

Τρίτο: Παρά την αυτονόητη διαπίστωση ότι η κύρια πηγή διασποράς ήταν τα μαζικά μέσα μεταφοράς δεν έκανε έγκαιρα τίποτα για την αποσυμφόρηση τους.

Τέταρτο: Αντί να μειώσει αύξησε τους μαθητές ανά τμήμα, για να αποφύγει προσλήψεις εκπαιδευτικών. Η υποβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου είναι στρατηγικός της στόχος.

Πέραν αυτών, σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα, νομοθετεί με τον πλέον αντιδραστικό τρόπο. Επιτίθεται στις λαϊκές τάξεις, αφαιρώντας τους και τα πλέον στοιχειώδη δικαιώματα. Σε κάθε βήμα της, αποδεικνύει την ταξική της προσήλωση να είναι πάντα με τους ισχυρούς, πάντα εναντίον των λαϊκών στρωμάτων.

Είναι βέβαιο, ότι τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, θα κληθούν να τις πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Με μνημόνια ή χωρίς, αλλά με απόλυτη βεβαιότητα, από την Κυβέρνηση αυτή, από τα συμφέροντα που υπηρετεί, από την πολιτική της ταυτότητα και φυσιογνωμία, αυτό που περιμένουμε είναι βία και καταστολή, ανασφάλεια, αβεβαιότητα για το άμεσο και το μακροπρόθεσμο μέλλον.

Μετά από όλα αυτά, έπρεπε ή δεν έπρεπε να γίνουν κινητοποιήσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου;

Δύο ήταν οι επιλογές:

Ή να δεχθούμε αδιαμαρτύρητα την άποψη της Κυβέρνησης και να εκδώσουν όλοι άχρωμες επικήδειες, επετειακές ανακοινώσεις, να καλύψουμε τον πραγματικό της πολιτικό στόχο που ήταν να αποφύγει τώρα και για πάντα κάθε διαμαρτυρία, κυρίως κάθε μαχητική διεκδίκηση, να αποφύγει τον καταλογισμό της ευθύνης και για την πανδημία και για το διαζύγιο της με τα ιδανικά της δημοκρατίας και της κοινωνικής ευθύνης.

Ή να αγνοήσουμε τις ούτως ή άλλως παράνομες απαγορεύσεις, την πολιτική υποκρισία και τον σκοταδισμό και να φέρουμε στην επικαιρότητα τα σημαντικά στο σήμερα μηνύματα μιας ιστορικής λαϊκής εξέγερσης.

Όσοι το τόλμησαν, είχαν συμβολή στην παρακαταθήκη των αγώνων του μέλλοντος.

Όσοι συμβιβάσθηκαν ή χαλαρά διαμαρτυρήθηκαν, υποθήκευσαν κάθε δυνατότητα μελλοντικής νίκης.

Δεν θα ανοίξουμε συζήτηση για «νομιμότητα» και πλειοψηφίες.

Η 17 Νοέμβρη του 73 δεν υπάκουσε στην νομιμότητα της Χούντας ούτε στην πλειοψηφία της σιωπής. Για αυτό δημιούργησε ιστορία, για αυτό έμεινε στην ιστορία.

19-11-2020

Προτάσεις και ερωτήσεις του σπιράλ προς τον ΚΟΔΗΠ

Με αφορμή την κατάρτιση του Ετήσιου Πλαισίου Δράσης για το 2021

Με αφορμή την κατάρτιση του Ετήσιου Πλαισίου Δράσης του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων για το έτος 2021, το σπιράλ κατέθεσε στον Πρόεδρο και τα διοικητικά στελέχη του ΚΟΔΗΠ, συγκεκριμένες προτάσεις και επίκαιρες ερωτήσεις. Το κείμενο υπογράφουν η Ευαγγελία Βαβαρούτα και η Μαρία Γούβη, που συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα, ως παρατηρητές, εκ μέρους της δημοτικής παράταξης. Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

«ΚύριεΠρόεδρε του Κοινωνικού Οργανισμού, κυρίαΔιευθύντρια, κυρίες και κύριοι προϊστάμενοι των τμημάτων του ΚΟΔΗΠ, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο παρακολουθούμε, ακούμε, ρωτάμε κατά τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, προκειμένου να μάθουμε και να κατανοήσουμε τη λειτουργία του Οργανισμού και να συνεισφέρουμε, από το ρόλο του παρατηρητή, όσο γίνεται στο σημαντικότατο έργο που κάνει. Γνωρίζοντας ότι διανύουμε την περίοδο κατάρτισης του Ετήσιου Πλαισίου Δράσης για το έτος 2021 και τον προγραμματισμό των στόχων του Οργανισμού, θα θέλαμε να θέσουμε κάποιες σκέψεις μας προς αξιολόγηση από τους διευθυντές των τμημάτων και ενδεχόμενη ενσωμάτωση στα σχέδιά σας.

Συγκεκριμένα: Στο “σπιράλ” πιστεύουμε πολύ στην ανάγκη διασύνδεσης του Πανεπιστημίου με το Δήμο. Η αλληλεπίδραση θα πρόσφερε μόνο θετικά στοιχεία στις υπηρεσίες του Δήμου. Λειτουργώντας ήδη πιλοτικά το Safe AMEA, θα προτείναμε να επεκταθεί η συνεργασία. Κάνοντας συμφωνία με τους αντίστοιχους προέδρους τμημάτων των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της πόλης, θα μπορούσαν να ενισχυθούν οι υπηρεσίες από φοιτητές που θα έκαναν την πρακτική τους στο διοικητικό-οικονομικό, στο κοινωνικό φροντιστήριο, στα ΚΔΑΠ.

Αξιοποιώντας τη συγκυρία η πόλη να διαθέτει τοπικά παραρτήματα οργανισμών και εταιρειών που ασχολούνται με την εκμάθηση στον πολίτη των βασικών αρχών υποστήριξης της ζωής, θα βρίσκαμε χρήσιμο την επιμόρφωση όλου του προσωπικού κυκλικά σε αυτές και την τοποθέτηση στους χώρους του οργανισμού αυτομάτων εξωτερικών απινιδωτών. Ευεργετικό, για τις ιδιαίτερες συνθήκες που διανύουμε κιόλας, θα ήταν να δρομολογηθούν όλες οι ενέργειες,ώστε να λυθούν τα προβλήματα που δυσχεραίνουν τη λήψη της βοήθειας των τροφίμων από το ΤΕΒΑ.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ενημερωθούμε για το πρόσημο της αξιολόγησης της τροποποίησης του κανονισμού λειτουργίας του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Τα προβλήματα λύθηκαν; Έχει ολοκληρωθεί η μετακόμιση; Η εναλλαγή των υπευθύνων ανά 6 μηνών λειτούργησε;»

Το σπιράλ ελπίζει σε απάντηση των ερωτημάτων του στην προσεχή τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΔΗΠ, την προσεχή Παρασκευή 20 Νοεμβρίου.

Παλαιότερες ανακοινώσεις ...