AKTUELLES

AKTUELLES

AKTUELLES

Startseite Stadführer Stadtpläne Leitfaden für Bürger
GEMEINDE PRESSEBÜRO AKTUELLES BÜRGER BESUCHER GEWERBE
ONLINE-DIENSTE REGISTRIERUNG ANMELDEN
A- A+
ελληνικά (Ελλάδα) English (United States) italiano (Italia) Deutsch (Deutschland) français (France)

Aktuelles

  • Kalender
  • Pressebüro
  • ΝΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΗΜΟΥ
  • Διαγωνισμοί, Διακηρύξεις και Προσλήψεις
Μάγεψαν τα "Μαρούδεια 2010"

 

Τα Μαρούδεια 2010 απέδειξαν ότι ο θεσμός μετά την πρώτη αφιερωματική περυσινή χρονιά στο κορυφαίο Πατρινό τροβαδούρο Τώνη Μαρούδα, που έδωσε το όνομα και την λάμψη του στο θεσμό, διαθέτει ιδιαίτερη δυναμική.
Με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο και τη τιμητική συναυλία σε αυτόν από την Γλυκερία, Δημήτρη Μπάση και Μελίνα Ασλανίδου σε μια μεγάλη παραγωγή, τα Μαρούδεια ενδυναμώθηκαν με την παρουσία ενός σπάνιου καλλιτεχνικού δυναμικού στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Η φετινή εκδήλωση ανέβασε τον πήχη ψηλά αλλά και τις προσδοκίες των διοργανωτών για το μέλλον. Μετά τον Τώνη Μαρούδα, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος εγκαινίασε μια σειρά κορυφαίων καλλιτεχνών που σφράγισαν την ιστορία και την πορεία του ελληνικού τραγουδιού, και έβαλε το πρώτο λίθο για την περαιτέρω διοργάνωση μεγάλων αφιερωμάτων σε Έλληνες καλλιτέχνες, που θα υπηρετήσουν με τον πιο ιδανικό τρόπο την ιδέα των Μαρουδείων.
Τα «Μαρούδεια 2010» με υπότιτλο «Αχ Χελιδόνι μου» ξεκίνησαν με έντονο χειροκρότημα υποδοχής στον Λευτέρη Παπαδόπουλο από τους Πατρινούς που είχαν κατακλύσει το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Ένα κοινό που συμμετείχε με ενθουσιασμό στην εκδήλωση τραγουδώντας μαζί με τους τραγουδιστές, τα τραγούδια του Λευτέρη. Πριν τη συναυλία, το λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αλέξης Σκαρμέας ο οποίος μίλησε για τις δυνατότητες και τις προοπτικές του θεσμού των Μαρουδείων, που πραγματοποιούνται με συνδιοργανωτές της αντιδημαρχία Πολιτισμού τη ΔΕΠΑΠ και το Φυσιολατρικό Σύνδεσμο Πατρών, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία του αφιερώματος στο μεγάλο Έλληνα στιχουργό και ποιητή Λευτέρη Παπαδόπουλο.
 
          Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο οικονομολόγος-πανεπιστημιακός (καθηγητής στο U.C.L.A.) Αδαμάντιος Πεπελάσης που αναφέρθηκε με γλαφυρό τρόπο στο έργο και τη ζωή του ποιητή και πώς οι στίχοι του, έδεσαν με τους αγώνες τα πάθη και τα όνειρα του σύγχρονου Έλληνα για μια καλύτερη ζωή.
          Κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης ήταν, όταν ο Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας μίλησε με θερμά λόγια για τον Λευτέρη Παπαδόπουλο σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Νοιώθω βαθιά συγκίνηση για την ευκαιρία που μου δίνεται απόψε. Ο Δήμος μας οργανώνει μια συναυλία προς τιμήν του Λευτέρη Παπαδόπουλου και ταυτόχρονα ως ελάχιστη τιμή στο πρόσωπο και το έργο του, θα του απονείμουμε τον τίτλο του επίτιμου δημότη μας. Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος είναι μια από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες του σύγχρονου Ελληνισμού. Οι επιδόσεις του στην ποίηση, στη στιχουργική, στη συγγραφή και στη δημοσιογραφία τον έχουν καθιερώσει σαν μια ξεχωριστή προσωπικότητα». Και ο Δήμαρχος Πατρέων κατέληξε: «Είναι δύσκολο και ίσως αδύνατο να συνοψίσει κανείς το έργο, την προσφορά και την προσωπικότητα του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Αισθάνομαι όμως την ανάγκη να πω, και νομίζω πως εκφράζω όλους, ένα μεγάλο ευχαριστώ. Λευτέρη σε ευχαριστούμε για τα δώρα που, χρόνια τώρα, μας έδωσες. Για την ευαισθησία με την οποία τροφοδότησες την κοινωνία μας. Για τη δημόσια στάση σου που υπήρξε σταθερό σημείο αναφοράς. Σου εύχομαι να είσαι πάντα γερός, ακμαίος και δημιουργικός».
          Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Κουμπουρλή, η οποία διάβασε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανακήρυξή του Λευτέρη Παπαδόπουλου σε επίτιμο δημότη της Πάτρας. Ακολούθησε απονομή ειδικής πλακέτας από το Δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Φούρα.
          Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος δέχτηκε με έκδηλη συγκίνηση τη τιμητική διάκριση, τονίζοντας ότι είναι μεγάλη τιμή για αυτόν να γίνει επίτιμος δημότης Πατρέων και μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια, για το πρόσωπο και την πολιτική σταδιοδρομία του Δημάρχου Πατρέων Ανδρέα Φούρα. 
          Οι σπάνιες φωνές των τραγουδιστών, οι εμπνευσμένοι στίχοι του Λευτέρη και οι μοναδικές μουσικές κορυφαίων Ελλήνων συνθετών που μελοποίησαν ποιήματα και στίχους του, Λευτέρη Παπαδόπουλου γέμισαν την ατμόσφαιρα, δημιουργώντας επί δυο και πλέον ώρες μια μοναδική βραδιά σπάνιας ομορφιάς και καλλιτεχνικής αξίας, που χάρηκε και ο ίδιος ο Λευτέρης Παπαδόπουλος τραγουδώντας στο τέλος επί σκηνής μαζί με τους τραγουδιστές. Εξέφρασε δε στους διοργανωτές τον ενθουσιασμό του για την εκδήλωση, λέγοντας ότι ήταν μια από τις πλέον σημαντικές στιγμές για αυτόν και μια βραδιά που θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη του.
  Impressum    Zugänglichkeit    Kontakt    FAQ/Häufige Fragen und Antworten    Datenschutz    Seiten Strukur          Wir bitten um Ihre Meinung...

Stadtportal Patras 2008©

Realisierung: Archetypon S.A.       XHTML 1.0 Strict - CSS - WAI AA - 508

Patras Rathaus, Mezonos 108, Patras, Tel:+30 2610 966200,

e-mail: webmaster@patras.gr